Duurzame stofzuiger dringt energieverbruik met dertig procent terug

Duurzame stofzuiger dringt energieverbruik met dertig procent terug

Numatic komt met een stofzuiger van 75 procent gerecycled materiaal: de ERP 180 ReFlo. "Onze volle focus staat op het verder verduurzamen van het productaanbod."Volg Service Management op LinkedIn:

Numatic heeft oog voor de nieuwe economie; de economie die het welzijn van de mens en het behoud van de natuur centraal stelt. Het hergebruiken van grondstoffen en daarmee de impact verlagen op het gebruik van natuurlijke bronnen, is inmiddels een kernwaarde geworden binnen de gehele organisatie. De eind 2019 gelanceerde Numatic ERP180 ReFlo is daar een goed uithangbord van.

Vier waarden

Numatic is al enige tijd geleden de duurzame weg ingeslagen. Zo is het bedrijf sinds 2019 actief in het gebruik van kunststofgranulaat dat gewonnen wordt uit afgedankte producten. “Numatic kent vier waarden die samen de Numatic Duurzaamheidsformule vormen: levensduur, efficiëntie, onderhoudsgemak en recyclebaarheid”, legt Rogier Moorman van Numatic uit. “Producten moeten
worden gefabriceerd om lang mee te gaan. Dat is één. Maar ze moeten ook zeer efficiënt, effectief en productief in het gebruik zijn. Denk daarbij ook aan het gebruik van water en chemie.”

Hoger niveau van duurzaamheid

NumaticDaarnaast moeten onderdelen van machines makkelijk te vervangen zijn bij onderhoud Als laatste moeten de producten gemakkelijk te zijn recyclen. Numatic evalueert, verfijnt en past de processen om die redenen voortdurend aan om de producten naar een nog hoger niveau van duurzaamheid te liften. “Een recent voorbeeld van toepassing van onze ReFlo-technologie is dat bijna ons gehele werkwagenassortiment voor 90 procent (dit is het gemiddelde percentage van gerecycled plastic in het gehele werkwagenassortiment, red.) van het gebruikte materiaal van de hoogste kwaliteit gerecycled plastic wordt vervaardigd. Het resultaat: de producten, te weten de ECO-Matic, de SERVO-Matic en de PRO-Matic, zijn zowel duurzaam ontworpen als geproduceerd”, aldus Moorman.

Hoe het werkt? In plaats van het verbranden van productieafval van hoge kwaliteit, wordt afval tot nieuw materiaal vervaardigd

De werkwagens zijn onderdeel van het professionele gereedschap van een schoonmaker. Dag in, dag uit, zijn deze wagens belast met vele kilo’s materialen en krijgen ze klappen te verduren van deuren, drempels en muren. Moorman: “Daar zijn maar weinig wagens tegen bestand. Toch zien we dat onze wagens soms tientallen jaren meegaan. Misschien wel het beste voorbeeld van duurzaamheid; een heel lange levensduur.”

Gerecycled materiaal

Behalve de werkwagens is de technologie ook toegepast op andere producten. Zo is er inmiddels ook een stofzuiger van 75 procent gerecycled materiaal, de ERP 180 ReFlo. “De stofzuiger dankt zijn naam aan de innovatieve ReFlotechnologie”, zegt Moorman. Hij doelt op het fabricageproces, waarin uitsluitend hoogwaardig gerecycled kunststof wordt gebruikt. “De Numatic ERP180 wordt op duurzame wijze gemaakt uit tot 75 procent gerecycled kunststof van hoge kwaliteit. Hoe het werkt? In plaats van het verbranden van productieafval van hoge kwaliteit, wordt afval tot nieuw materiaal vervaardigd. Een ton gerecycled kunststof bespaart in vergelijking tot het vervaardigen van nieuw kunststof, zo’n 4,8 ton CO2. Dat staat gelijk aan de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot van een auto.”

420 Watt-motor in plaats van een 620 Watt-motor

Bij het gebruik van gerecycled kunststof houdt het niet op voor Numatic. De fabrikant heeft volgens Moorman voor de ReFlo-stofzuiger ook nadrukkelijk gekeken naar hoe het energieverbruik kan worden teruggedrongen. “De stofzuiger heeft een 420 Watt-motor in plaats van een 620 Watt-motor. Hij is daarmee zeer efficiënt, krachtig en duurzaam. De motor van de ERP180 heeft naast zijn uitstekende prestaties nog een ander voordeel: het bespaart geld doordat hij het energie-verbruik vermindert met 30 procent. En het mooie is, de ERP180 ReFlo heeft niet ingeleverd op de zuigprestaties. Verder gaat de motor 2.700 uur mee. Dat is 50 procent langer dan de toch al hoge standaard van Numatic, die op circa 1.800 uur lag.”

Numatic stofzuigerPrima keuze

Numatic is met de introductie van ReFlo een zeer duurzame weg ingeslagen. Moorman: “Een keuze die ons prima bevalt en dichtbij onze doelstellingen staat. Numatic heeft het streven de duurzaamste producent van reinigingsmachines en werkwagens ter wereld te worden. Voorlopig zijn we op de goede weg en komen er binnen afzienbare tijd nog een aantal parels uit de fabriek waar we bijzonder trots op zijn.”

Qr-code en app

Die parels begeven zich op het duurzame vlak, maar zeker ook op het innovatieve vlak. Numatic gaat daarbij namelijk ook met de tijd mee. Op bijna alle schrobzuigmachines zitten bijvoorbeeld al qr-codes die toegang bieden tot gebruikersinstructies, video’s, reinigingsadvies en bestelgegevens. Dit gebeurt via de Nu-Assist-app, een app die de schoonmaakmedewerkers op hun smartphone kunnen downloaden. Via de app scannen ze de qr-code en vervolgens krijgen ze alle noodzakelijke informatie over de Numatic schrobzuigmachines. Het kan zelfs als Eerste Hulp bij Storingen dienen. Zo voorkomt men stilstand en onnodige dure ritjes van de technische dienst van bijvoorbeeld.

“En als men er niet uitkomt, dan kan men een serviceaanvraag doen. Het handige is dan dat onze monteurs precies weten om welke machine het gaat, waar die staat en wat het probleem is. Zo kunnen zij nog beter en sneller aan een oplossing werken. Kortom, ook deze innovatie is ontwikkeld om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Naast natuurlijk onze volle focus op het verder verduurzamen van het productaanbod en daarmee het verlagen van de kosten voor gebruikers en het verlagen van onze impact op het gebruik van natuurlijke bronnen.”

Dit artikel is gesponsord door Numatic

Lees ook: