Tips voor het inrichten van een genderneutraal toilet

Tips voor het inrichten van een genderneutraal toilet

Een toilet waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht je geslacht. Steeds meer bedrijven, organisaties en gemeenten willen gehoor geven aan deze wens en genderneutrale wc's aanbieden. De grote vraag is hoe je een genderneutral toilet inricht. CWS Nederland is expert in sanitaire hygiëne en geeft praktische tips.

Een goed ingericht genderneutraal toilet is een toilet waar zowel mannen, vrouwen, transgenders als non-binarie personen met een prettig gevoel een bezoek aan brengen. Het inschakelen van een deskundige op het gebied van sanitaire hygiëne kan handig zijn voor de inrichting, het schoonmaken en onderhouden van een genderneutrale wc. CWS Nederland heeft een praktisch stappenplan opgesteld met onderstaande tips.

Basis op orde hebben

Voor ieder toilet geldt dat de basisvoorzieningen op orde moeten zijn. Ongeacht of het een dames, heren of genderneutraal toilet is. Dat betekent voldoende wc-hokjes, goed gevulde toiletpapierhouders, sensorkranen (duurzamer dan standaard kranen), zeepdispensers (contactloos is hygiënischer) en handdoekautomaten (met papier of katoen). In een toilet in een openbaar gebouw is het prettig als er een verschoonmogelijkheid voor baby’s is.

Hygiënebox

Zet in een genderneutraal toilet in elk hokje een hygiënebox voor het discreet deponeren van menstruatieproducten. Hygiënisch afval mag immers niet doorgespoeld worden. Ook mensen met incontinentieproblemen of ongewenst urineverlies hebben behoefte aan een hygiënebox.

Reiniger

Staand plassen is minder hygiënisch dan zittend plassen door de hoeveelheid spetters die ontstaan. In genderneutrale wc's gebeurt beide. Hang naast het toilet een wc-brilreiniger, zodat de bezoeker met een beetje schuim uit de toiletbrilreiniger dispenser en een velletje wc-papier de toiletbril (extra) kan schoonmaken. Zo kan hij/zij met een gerust gevoel op de bril zitten.

Frisse geur

Een prettig toiletbezoek hangt samen met een frisse geur. Je wilt niet in de geur van je voorganger zitten. Daarom is het verstandig om een luchtverfrisser te plaatsen die nare luchtjes neutraliseert en een frisse geur verspreidt.

Gratis tampons

Het aanbieden van gratis tampons in de sanitaire ruimte zie je steeds meer. Voor noodgevallen en als extra service voor medewerkers en gasten. Of ter bestrijding van menstruatiearmoede - dit komt vaker voor dan je denkt. CWS heeft onlangs nog een tampondispenser geïntroduceerd met gratis uitgifte van tampons.

Bordje op de deur

En tot slot: plaats een genderneutraal bord op de deur. Er zijn verschillende soorten bordjes, waaronder een bordje met WC (zonder man of vrouw icoon),, een bordje met bordje met halve man / halve vrouw icoon en een bordje met een man en vrouw icoon én halve man/halve vrouw. Extra communicatie (intern en extern) over het gebruik van genderneutrale wc's kan gewenst zijn. Zo voorkom je misverstanden en kun je ook meteen duidelijk maken dat iedereen welkom is op dit toilet.