Voorkom legionella in het hybride kantoor

Voorkom legionella in het hybride kantoor

Nu er minder mensen op kantoor komen, ligt legionella op de loer. De bacterie kan zich schuilhouden in de leidingen nu kranen minder vaak gebruikt worden en water langer stilstaat. Daarom een aantal tips om het water op kantoor veilig te houden.

Maar eerst even terug: waarom is het belangrijk legionella buiten de deur te houden? De legionellabacterie dringt gemakkelijk binnen in (drink)watersystemen en kan zich onder de juiste omstandigheden snel vermenigvuldigen. De bacterie gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de twintig en zestig graden Celsius. Hij verspreidt zich in kleine waterdruppeltjes die wij inademen, bijvoorbeeld als de kraan wordt opengedraaid. Besmetting met de bacterie kan leiden tot infecties van de longen en luchtwegen en in ernstige gevallen tot heftige longstekingen.

Risicoanalyse

Het is verstandig eerst een risicoanalyse te maken omtrent de waterinstallatie in het kantoorpand. Vooral temperatuur en doorlooptijd van het leidingwater zijn hier van belang. Wordt het koude water niet te warm, bijvoorbeeld doordat de leidingen te dicht aanliggen tegen warmwaterleidingen? En is het warme water tenminste zestig graden? Het is ook voldoende als het water tenminste eenmaal per week voor tenminste twintig minuten opgewarmd kan worden tot boven de zestig graden.

De kans op legionella wordt ook groter wanneer water lang stilstaat. Dan kan zich een laagje of bezinksel van bacteriën of schimmels vormen. Het is dus belangrijk om na te gaan hoelang het water stil kan staan in de leidingen.

Tips om legionella te voorkomen

  • Verwijder niet-doorstromende leidingdelen. Deze maatregel is toepasbaar voor zowel warmwatersystemen als koudwatersystemen. Je zorgt er zo voor dat water niet stil blijft staan.
  • Voor koudwatersystemen: isoleer de leidingen of zorg dat koudewaterleidingen niet vlakbij warmwaterleidingen liggen. Zorg er met terugstroombeveiligingen voor dat water niet terug kan stromen uit apparatuur voor warmwater of brandblussers.
  • Voor warmwatersystemen: zorg ervoor dat je de temperatuur van het water te allen tijde kunt meten en vervang ventielen die niet tot boven de zestig graden instelbaar zijn. Als de installatie zelf of delen hiervan niet kunnen verwarmen tot tenminste zestig graden, kun je deze het best vervangen. Als dit niet kan, zorg dan voor extra warmtecapaciteit om toch het minimum te halen. Ten slotte moet het water op temperatuur naar elk tappunt gebracht kunnen worden. Dit kun je oplossen met korte mengwaterleidingen of een circulatiepomp met een grotere capaciteit.

Periodiek inspecteren

Zorg naast bovenstaande maatregelen voor periodieke controles en onderhoud. Meet bijvoorbeeld maandelijks of de temperatuur goed is op een aantal cruciale punten. Is dit niet het geval, neem dan monsters en laat deze controleren door een laboratorium. Als daar legionella wordt aangetroffen in de monsters, is het zaak de gehele installatie goed door te spoelen en te reinigen. Ga daarnaast voor periodiek onderhoud. Reinig delen die niet warm genoeg kunnen worden door middel van thermische desinfectie. Verwijder ook jaarlijks het sediment uit het systeem.

Bron: Arbo-online