Drukte in vakantieparken verwacht, wie maakt de huisjes schoon?

Drukte in vakantieparken verwacht, wie maakt de huisjes schoon?

Als gevolg van de coronacrisis is vakantie in eigen land populair. Mooi voor de bungalowparken, maar dat zorgt ook voor een flinke uitdaging. Want al die extra verhuurde huisjes moeten schoongemaakt worden, terwijl het personeel niet voor het oprapen ligt.Volg Service Management op LinkedIn:

Dagblad De Stentor schrijft over het groot aantal housekeeping medewerkers dat Center Parcs de Eemhof in Zeewolde zoekt. Het gaat maar liefst om zeventig nieuwe mensen. Om deze aan te trekken biedt het park ze een vast dienstverband voor een vast aantal uren aan.

Eigen medewerkers

“Het is erg bijzonder dat we zoveel mensen in zo’n korte tijd zoeken”, licht manager Jeltsje Oostbeek toe. “We hebben nog niet eerder zo massaal ingezet op werving. Enerzijds komt dit door de sterk gegroeide behoefte aan binnenlandse vakanties. Anderzijds doordat we ervoor kiezen om vooral met eigen mensen te werken in plaats van met externe medewerkers die flexibel ingezet worden.”

Gratis zwemmen en bowlen

Daarmee mikt het recreatiepark op homogenere teams, die voor een kwaliteitsimpuls moeten zorgen. “Ze behoren dan tot de Center Parcs-familie. Dat is een speciaal gevoel”, vertelt Oostbeeks collega Marthijn Tabak. Hij hoopt in die zin ook dat de secundaire arbeidsvoorwaarden mensen over de streep trekken. “Ons personeel mag gebruikmaken van het zwembad of de bowling. Dat wordt als heel positief ervaren. Desondanks blijft het een uitdaging om goed personeel te vinden.”

Met name in de dunbevolkte gebieden is het lastig om de vacatures te vervullen, zegt Andries Bruil van Droomparken en EuroParcs, samen goed voor meerdere parken op de Veluwe. “Dat is niet nieuw hoor. Eigenlijk speelt het al een jaar of drie.”

Afstandsbediening twee keer poetsen

En dan zijn er dit jaar er ook nog eens 20 à 25 procent meer schoonmakers nodig. Volgens Bruil heeft dat twee oorzaken. “De bezetting is veel hoger dan normaal. Je ziet dat met name aan de shortbreaks. Mensen gaan een midweekje of weekendje weg om de huiselijke coronastress te ontvluchten. Ze willen even in een andere omgeving zijn. Daarnaast kost de schoonmaak door corona ook veel meer tijd. Alles moet nu namelijk ook nog apart gedesinfecteerd worden. Van de wasbakken tot de afstandsbediening van de tv.” De recreatieparken kunnen wel schuiven met personeel doordat grote voorzieningen, zoals zwembaden niet gebruikt mogen worden.

Vervoer van en naar woonplaats

Bij Landal GreenParks is het schoonmakersbestand op peil. Woordvoerder Jeannette ten Kate verwacht wel dat de vraag de komende maanden toeneemt. “Met het hoogseizoen op komst en hopelijk op termijn het versoepelen van de coronamaatregelen waardoor restaurants en zwembaden weer openen, komt er ook meer werk voor housekeeping-medewerkers.”

Net als Bruil geeft zij aan dat het woon-werkverkeer dikwijls een obstakel vormt. “Vakantieparken zijn vaak gelegen op mooie afgelegen plaatsen in de natuur waarbij het best lastig kan zijn om housekeeping-medewerkers te vinden vanwege de reisafstand. We bieden dan ook geregeld vervoer van de woonplaats naar het vakantiepark.”

Bron: De Stentor

Lees ook: