Stichting LOSK introduceert het Keurmerk Verantwoord Schoon

Stichting LOSK  introduceert het Keurmerk Verantwoord Schoon

Na een jaar van ontwikkeling introduceert Stichting LOSK een praktijk-keurmerk voor de schoonmaakbranche: 'Keurmerk Verantwoord Schoonmaken'. Dit keurmerk onderscheidt zich van reeds bestaande keurmerken en certificaten, omdat het zich richt op de praktijk en de uitvoering van alle processen.Volg Service Management op LinkedIn:

Coronaproof Cleaning

Hier moet je op letten

Bij andere keurmerken ligt de focus vooral op de theorie van de uitvoering. Stichting LOSK stelt dat er grote behoefte bleek te zijn aan een praktijkkeurmerk, omdat het aantal aanvragen nu al groot is. Het keurmerk kan bedrijven, organisaties en instellingen helpen door aan te tonen dat er in hun pand(en) op verantwoorde wijze wordt schoongemaakt. Daarmee laten ze zien dat ze een verantwoorde woon/werkomgeving creëren voor hun medewerkers, bewoners en/of gasten.

Eerste keurmerken uitgereikt

Het Keurmerk Verantwoord Schoonmaken is gebaseerd op 3 pijlers:

  • Resultaat: Na uitvoering van de werkzaamheden wordt er getoetst op de kwaliteit van uitvoering van de werkzaamheden conform afspraken in het werkprogramma of opleverstaat. Juiste frequentie en methode.
  • Procesessen: Voor en tijdens de uitvoering wordt getoetst of het resultaat op een verantwoorde manier bereikt is. Wordt er technisch-, hygiënisch-, maatschappelijk-, Arbo technisch- verantwoord en niet onnodig milieuonvriendelijk gewerkt.
  • De mens achter de schoonmaak: Middels een vragenlijst wordt door de opdrachtgever antwoord gegeven op kernvragen zoals: Hoe wordt intern veiligheid, vakbekwaamheid, inwerken, opleidingen, kwaliteit, communicatie en gezondheid geborgd.

Inmiddels zijn de eersten in de serie van Keurmerk Verantwoord Schoon uitgereikt aan schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers. De komende dagen/weken zal de stichting een aantal uitreikingen van het keurmerk bekend maken. Dat loopt uiteen van hotelketens, verzorgingstehuizen, conferentieoorden tot individuele productiebedrijven.

Lees ook: