Scholen in Schoonhoven treffen hygiënemaatregelen vanwege geelzucht besmettingen

Op basisschool De Vlieger in Schoonhoven hebben vier kinderen hepatitis A (geelzucht) opgelopen. Ook zijn twee scholieren op de middelbare school, het Schoonhovens College, in dezelfde plaats besmet geraakt met de ziekte.Volg Service Management op LinkedIn:

Hygiënemaatregelen: speciale doekjes op toiletten

Alle 220 kinderen en medewerkers op de basisschool worden vandaag, woensdag 22 januari, gevaccineerd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook worden er hygiënemaatregelen genomen zoals het gebruik van speciale doekjes op toiletten in plaats van handdoeken. De scholieren op de middelbare school krijgen geen vaccinatie, wel worden er maatregelen genomen om de hygiëne te verbeteren.

Virus kan na toiletbezoek via handen overal terecht komen

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Volgens de GGD zit het virus zit in de ontlasting van iemand die ziek is door hepatitis A. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.


LEES OOK: Goede handhygiëne belangrijker dan schone wc-bril


Anderen besmetten ook als er (nog) geen symptomen zijn

Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Wanneer er dus geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten, aldus de GGD.

De belangrijkste symptomen zijn koorts, misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Ook krijgen mensen een gele huid en geel oogwit. De ziekte gaat vanzelf weer over. In Nederland komt de ziekte vrij weinig voor.


LEES OOK: Doelgerichte hygiëne sleutel tot effectieve en efficiënte hygiënemaatregelen