PSV installeert UV-C-verlichting in strijd tegen corona

PSV installeert UV-C-verlichting in strijd tegen corona

PSV gaat UV-C desinfectieverlichting installeren in het Philips Stadion en PSV Campus De Herdgang in Eindhoven, met als doel de lucht, oppervlakken en voorwerpen te desinfecteren en daarmee spelers beter te beschermen tegen Covid-19. Het gaat om 15 Philips UV C desinfecterende armaturen van Signify.Volg Service Management op LinkedIn:

Drie lampen komen in de kleedkamers van de thuisploeg en drie in die van de bezoekende ploeg in het stadion. Ook worden er vijf in de kleedkamers van de campus De Herdgang, en vier in de medische ruimte aldaar geïnstalleerd.

>> Lees ook: Opmars systemen met UV-C-licht in strijd tegen coronavirus: hoe zit dat?

Wat is UV C verlichting?

Het persbericht geeft uitleg over de werking van UV-C verlichting: ‘De UV-C verlichting breekt het DNA of het RNA van micro-organismen af, inclusief dat van virussen en bacteriën, waardoor deze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en onschadelijk worden. De lampen hebben een piekstraling van 254 nm, dichtbij de piekgolflengte voor het inactiveren van ziektekiemen, en daarmee ideaal voor het desinfecteren van lucht, oppervlakken en voorwerpen.’

Plaatsing door gecertificeerde installateurs

Overigens, zo meldt het persbericht van Signify, moet UV-C-licht altijd worden gebruikt door professionals in overeenstemming met de veiligheidseisen en -instructies om te voorkomen dat mensen en dieren eraan worden blootgesteld, omdat het hun huid en ogen kan beschadigen. Daarom wordt UV-C-verlichting alleen geplaatst door installateurs die het certificaat van Signify hebben behaald.

>> Lees ook: Singapore test robot die coronavirus bestrijdt met uv-straling

Kanttekeningen van het RIVM

Uit een bericht op de website van RTL Nieuws blijkt dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat UV C-licht mogelijk een bijdrage kan leveren aan bestrijding van het coronavirus. Aan de werkzaamheid van UV-C wordt niet getwijfeld.
Maar het instituut plaatsen wel enkele kanttekeningen, zoals bij het gebruik van de verlichting in ruimtes waar mensen aanwezig zijn. Zo worden niet alle oppervlakken door het licht bereikt, er zijn bijvoorbeeld ook plekken in de schaduw.

Daarnaast wordt niet alle lucht gedesinfecteerd door zo’n lamp, omdat niet alle luchtstromen langs het apparaat gaan, aldus het bericht op RTL Nieuws.

RIVM: hoest- en handhygiëne is belangrijkst

Het belangrijkste blijft toch goede hoest- en handhygiëne, zegt Harald Wychgel van het RIVM in een reactie. Ook gewoon goed schoonmaken is van groot belang, benadrukt het instituut. “Met een goede schoonmaak bereik je al veel, er is geen reden tot desinfectie.”

>> Lees ook: OSB: ‘In opstartprotocollen gaat het vaak onterecht over desinfectie’