OSB vraagt extra aandacht voor schoonmaak bij slachterijen

OSB vraagt extra aandacht voor schoonmaak bij slachterijen

Brancheorganisatie OSB vraagt extra aandacht voor de veiligheid bij de schoonmaak van slachterijen. Dat naar aanleiding van corona-uitbraken onder medewerkers van slachterijen.  Volg Service Management op LinkedIn:

Om meer zicht te krijgen op de eventuele besmettingsrisico’s van de schoonmaakmedewerkers binnen de slachthuizen, keek OSB aanvullend gekeken naar de situatie van de schoonmaakmedewerkers. De branchevereniging vraagt aandacht voor een aantal punten.

Schoonmakers doen werk als productie stil ligt

“Slachthuispersoneel werkt, woont en reist vaak dicht op elkaar”, stelt de branchevereniging. “Deze situatie wijkt af van die van de schoonmakers. Schoonmakers doen hun werk als de productie stil ligt en hebben wél de ruimte als ze aan het schoonmaken zijn en wonen, in het algemeen, samen met hun gezin. Wel zijn er risico’s bij het omkleden in kleedruimtes. Navraag bij onze leden, die werken voor slachterijen, leert ons dat er geen direct contact is tussen schoonmakers en medewerkers van de slachterijen”, laat OSB weten. “Wel moeten schoonmaakmedewerkers zich vaak gezamenlijk omkleden in een relatief kleine kleedruimte.”


Lees ook: OSB: “In opstartprotocollen gaat het vaak onterecht over desinfectie”


Afspraken met opdrachtgevers

OSB wijst schoonmaakbedrijven die werken voor slachthuizen, extra op de veiligheidsafspraken over de omkleedruimtes voor schoonmaakmedewerkers. “Maak hierover goede afspraken met jullie opdrachtgevers. Zorg voor voldoende kleedruimtes en zorg dat schoonmakers niet met te veel personen tegelijk in de kleedruimte zijn. Er moet altijd minimaal 1,5 meter afstand worden gehouden tussen de medewerkers.”

Afspraken vervoer

Ook vraagt de branchevereniging om aandacht voor het vervoer van de schoonmaakmedewerkers in het algemeen.Ook bij het vervoer moet de veiligheid hoog in het vaandel staan. Medewerkers die van en naar de werkplek reizen, moeten zoveel mogelijk alleen reizen. Wanneer dat écht niet kan en er toch samen in een bus gereisd moet worden, zijn passende maatregelen nodig.” OSB heeft daarvoor een vervoersprotocol opgesteld. Dat kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het werk op vakantieparken.

Touringcars gaan richtlijnen overtreden

OSB meldt ook dat het protocol van de Nederlandse touringcarbedrijven (Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)) niet is geaccepteerd door de overheid. Passagiers moeten zich ook in de touringcar aan de 1,5 meter afstand houden. Touringcarbedrijven gaan de corona-richtlijnen bewust overtreden, meldt de NOS. Ze gaan 30 mensen per bus vervoeren, in plaats van de toegestane 12 tot 25, afhankelijk van het type bus.