Nieuwe geelzucht-besmettingen in Schoonhoven

Nieuwe geelzucht-besmettingen in Schoonhoven

In Schoonhoven is opnieuw een kind besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Alle kinderen en medewerkers van de groepen 1 tot en met 3 van de basisschool, waar het kind vermoedelijk de besmetting opliep, worden gevaccineerd om verdere verspreiding te voorkomen, maakte de GGD Hollands Midden bekend.Volg Service Management op LinkedIn:

Elf kinderen en een leraar besmet met geelzucht

Inmiddels zijn elf kinderen en een leraar besmet geraakt op twee peuteropvanglocaties, twee basisscholen en een middelbare school in Schoonhoven. Ook raakte een leerling van een middelbare school in Gouda besmet.


LEES OOK: Scholen in Schoonhoven treffen hygiënemaatregelen vanwege geelzucht besmettingen


Virus kan na toiletbezoek via handen overal terecht komen

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Volgens de GGD zit het virus zit in de ontlasting van iemand die ziek is door hepatitis A. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.


LEES OOK: Goede handhygiëne belangrijker dan schone wc-bril


Anderen besmetten ook als er (nog) geen symptomen zijn

Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Wanneer er dus geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten, aldus de GGD.

De belangrijkste symptomen zijn koorts, misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Ook krijgen mensen een gele huid en geel oogwit. De ziekte gaat vanzelf weer over. In Nederland komt de ziekte vrij weinig voor.