Hoogleraar Hofstra: risico slechte handhygiëne ligt op de loer

Hoogleraar Hofstra: risico slechte handhygiëne ligt op de loer

Nu de coronamaatregelen zijn verlengd tot minimaal 28 april, ligt het risico op de loer dat Nederlanders steeds minder vaak en goed hun handen gaan wassen. Daarom bedacht gezondheidsplatform SmartVitaal samen met Professor Leonard Hofstra de #heelhollandwastchallenge. Paul de Leeuw deed al mee.Volg Service Management op LinkedIn:

Uit een onderzoek van het Amsterdam UMC onder 15.000 Nederlanders bleek dat tachtig procent van de Nederlanders de handen nog steeds niet lang en goed genoeg wast. Leonard Hofstra, hoogleraar cardiologie, noemde die cijfers in De Telegraaf “onthutsend”, gezien de ernst van de crisis: “Nederland is een prooi voor corona door slechte hygiëne. In de afwezigheid van een vaccin of medicijn tegen corona, is het verbeteren van gedrag ons belangrijkste wapen tegen het virus.”

Steeds meer gewend aan de nieuwe situatie

Helaas gaat het op het punt van gedragsverbetering juist nogal eens mis. Zeker nu mensen veel langer thuis zitten en steeds meer gewend raken aan de nieuwe situatie, maar ook omdat de dringende noodzaak van het handen wassen niet meer zo vaak in de media wordt belicht, ligt het gevaar op de loer dat zij juist slordiger worden met het wassen van hun handen.

Challenge daagt iedereen uit

Om deze reden lanceerde Leonard Hofstra de #heelhollandwastchallenge. De challenge daagt iedereen uit om met gebruik van deze hashtag op social media een filmpje te posten waarin zij twintig seconden lang heel grondig de handen wassen. Hofstra: “Met deze challenge willen we mensen bewust maken dat het vaak en goed wassen van de handen nog steeds heel belangrijk is om het virus in te dammen. Mensen moeten het dus wel echt volhouden en vooral niet slordiger worden. We moeten ons met z’n allen blijvend committeren aan deze nieuwe standaard van persoonlijke hygiëne.”

Paul de Leeuw geeft goede voorbeeld

Iemand die maandag meteen het goede voorbeeld gaf en meedeed aan de challenge, is Paul de Leeuw, in de rol van Annie de Rooij. Op zijn Instagram-account postte hij een filmpje waarin zijn alter ego twintig seconden lang haar handen wast.