Griepsurveillance in Nederland uitgebreid als gevolg van coronavirus

Griepsurveillance in Nederland uitgebreid als gevolg van coronavirus

Nivel heeft, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de griepsurveillance uitgebreid. Aanleiding hiervoor is de uitbraak van het coronavirus in China en de kans van verspreiding in Nederland. Met behulp van de veertig Nivel-Peilstations worden patiënten met griepachtige verschijnselen geregistreerd; monsters van deze patiënten worden door het RIVM nu ook getest op aanwezigheid van het coronavirus. Volg Service Management op LinkedIn:

Nivel vindt het belangrijk om te starten met het monitoren van het nieuwe coronavirus voordat het virus daadwerkelijk in Nederland circuleert. Echter, zolang er geen sprake is van een uitbraak, is het niet aannemelijk dat het virus wordt aangetroffen.


LEES OOK: Schoonmaakmachines voor Chinees coronaziekenhuis


Snelle maatregelen

Mocht er desondanks toch een patiënt met het coronavirus worden gesignaleerd, dan maakt de eigen huisarts daar melding van bij de GGD. Het RIVM en de GGD kunnen dan snel maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan.

Symptonen coronvirus ook meegenomen

De Peilstations van het Nivel – veertig huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn – leveren al sinds 1970 wekelijks gegevens aan voor de nationale griepsurveillance. Een aantal patiënten bij wie de Peilstations griepachtige klachten hebben geregistreerd, wordt door het RIVM nader onderzocht op aanwezigheid van verschillende griep- en verkoudheidsvirussen.

De symptomen van het nieuwe coronavirus lijken op die van griep en worden nu ook meegenomen in deze onderzoeken.