Welke methode om handen te wassen gebruikt u?

Welke methode om handen te wassen gebruikt u?

Handen wassen is een van de belangrijkste manieren om verspreiding van schadelijke bacetriën te voorkomen. Maar de beste manier om dat te doen, levert wel eens wat discussie op. In de bijlage Vrouw van de Telegraaf werden onlangs vijf tips gegeven voor het reinigen van de handen.

Verschillende protocollen voor handen wassen

Ze zijn niet nieuw die tips van de Telegraaf, ook het RIVM, zeg maar het gezondheidsinstituut van Nederland, maakt regelmatig reclame voor de vijf stappen naar schone handen (zie filmpje hieronder). En toch zit er verschil in de bestaande protocollen. Lees bijvoorbeeld de zogeheten WIP-methode. Daar is sprake van 10 seconden handen wassen in plaats van de 20 die de Telegraaf en het RIVM adviseren. Om nog maar te zwijgen van de discussie over papieren handen versus elektrische handendroger.

De vijf tips van Vrouw om handen schoon te maken:

  1. Maak uw handen nat onder stromend water.
  2. Zet de kraan uit (want handen wassen kost tijd!) en doe wat zeep op de handen. U kunt prima een stuk zeep gebruiken, dat is niet aantoonbaar onhygiënischer dan vloeibare zeep.
  3. Wrijf de zeep over uw handen. Vergeet daarbij de bovenkant van de handen, de ruimte tussen de vingers en de ruimte onder de vingernagels niet.
  4. Was uw handen minstens 20 seconden. Vindt u het lastig om in te schatten hoelang dat is? Zing of neurie dan twee keer Happy birthday achter elkaar.
  5. Spoel de handen af onder stromend water en droog ze af. Verschoon thuis dagelijks het handdoekje bij de wasbak en was het op 60 graden in de wasmachine.

Op de redactie van Service Management zijn we nieuwsgierig welke methode om handen te wassen de schoonmaakprofessionals gebruiken. Laat het ons weten door op dit artikel te reageren.

Lees ook:
Vendor-medewerkers geven les handen wassen
Handen wassen: Wat is schoon?