Niet elk ziekenhuis heeft schoonmaak en infectiepreventie op orde

Niet elk ziekenhuis heeft schoonmaak en infectiepreventie op orde

Nog steeds hebben een aantal ziekenhuis problemen met de schoonmaak en desinfectie, en een goede controle daarop. Ook zijn de technische voorzieningen in isolatiekamers niet altijd zoals ze horen te zijn. Tevens is het zorgpersoneel niet altijd goed genoeg getraind in het veilig omgaan met patiënten met een infectie, zo blijk uit het nieuwe rapport van de Inspectie Gezondheidszorg na controle van 48 ziekenhuizen.

De conclusie van de inspectie is gelukkig een stuk positiever, want volgens hen worden de richtlijnen voor infectiepreventie wel steeds beter nageleefd.

70 procent scoorde een voldoende

“Vooral de uitvoering van het antibioticabeleid, de voorwaarden voor goede handhygiëne en het beheer van de protocollen scoorden in het merendeel van de ziekenhuizen ruim voldoende: 70 procent van de getoetste onderwerpen in de ziekenhuizen wordt als voldoende beoordeeld”, constateerde de inspectie.

Schoonmaak en desinfectie nog altijd niet orde

Ze deed vorig jaar onderzoek bij 48 ziekenhuizen. Daarvan voldeden er 33 bijna aan alle getoetste eisen. “In een aantal ziekenhuizen waren de meest basale onderwerpen zoals schoonmaak en desinfectie helaas nog altijd niet op orde”, stelde de inspectie echter vast. “En dat is zorgelijk.” Ze gaat samen met de zorgaanbieders zoeken naar nieuwe manieren van toezicht.

Lees ook
St. Anna ziekenhuis organiseert infectiepreventieweek
Forum brengt gescheiden werelden infectiepreventie en schoonmaak bij elkaar

Like Service Management op Facebook