Cash geld in je portemonnee? Grote kans dat de MRSA- of poepbacterie daarop zit

Cash geld in je portemonnee? Grote kans dat de MRSA- of poepbacterie daarop zit

Contant geld lijkt steeds meer te verdwijnen uit de Nederlandse portemonnees: contactloos betalen wint terrein. En dat is blijkbaar maar goed ook! Recent Brits onderzoek wijst namelijk uit dat er allerlei levensgevaarlijke bacteriën op dat munt- en briefgeld zitten. Onder meer de levensgevaarlijke resistente MRSA- en VRE-bacteriën werden aangetroffen.

Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door de website money.co.uk en de London Metropolitan University, werden 36 monsters van alle verschillende soorten Brits munt- en briefgeld genomen. Gedurende acht weken onderzochten ze de aanwezige bacteriën.

Resistente MRSA- en VRE-bacterie

In totaal werden er 19 verschillende soorten bacteriën op het contante geld aangetroffen. De onderzoekers waren zeer geschokt door de ontdekking van de aanwezigheid van twee levensgevaarlijke bacteriën: De MRSA-bacterie (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus) en de VRE-bacterie (vancomycine-resistente enterokok). Beide bacteriën zijn resistent voor antibiotica en worden door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) genoemd als levensgevaarlijk.

Lees ook: Reiniging en desinfectie moeten MRSA-uitbraak bestrijden

Levensgevaarlijke bacteriën groeien op briefgeld

“We waren erg geschokt toen de resultaten twee van de meest gevaarlijke bacteriën aantoonden. We hadden verwacht dat het nieuwe briefgeld (gemaakt van polymeer, red.) schoner zou zijn, maar we waren verbijsterd toen we erachter kwamen dat zelfs daarop zulke gevaarlijke bacteriën kunnen groeien,” stellen de onderzoekers in het rapport.

Liseria- en poepbacterie ook aanwezig

Ook de listeriabacterie werd aangetroffen op de munten en briefjes. Deze bacterie kan de infectieziekte listeriose veroorzaken en wordt vaak in verband gebracht met voedsel, doordat het één van de weinige bacteriën is die zich ook bij koelkasttemperaturen kan vermeerderen. Verder werd onder andere de poepbacterie aangetroffen op het geld.

Advies: vermijd cash of was je handen

De onderzoekers zien de resultaten als een argument voor een contantloze maatschappij en hopen dat mensen voortaan twee keer nadenken voordat ze contant geld gebruiken. Verder luidt hun advies: “Was je handen grondig na het aanraken van contant geld. Zo kun je helpen te voorkomen dat deze schadelijke bacteriën zich verspreiden.”

Lees ook: Welke methode om handen te wassen gebruikt u?