Minimum maandloon vervalt vanaf 2024: wat verandert er?

Minimum maandloon vervalt vanaf 2024: wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt het minimumloon per maand en blijft alleen het minimum uurloon over. Dat betekent dat er helemaal geen vaste minimale dag-, week- en maandlonen meer bestaan. Wat betekent dat in de praktijk? We leggen het uit.

Het feit dat iedereen hetzelfde minimumuurloon gaat verdienen, is vooral ter voordeel van de mensen die 40 uur werken voor hetzelfde loon als mensen die 36 uur werken. Het verschilt namelijk nog weleens wat wordt beschouwd als fulltime. Mensen die fulltime 40 uur werken, zullen er dus ook op vooruit gaan ten opzichte van dit jaar. Dat betekent niet dat verder alles verandert. Nog steeds zal het minimumloon twee keer per jaar geïndexeerd worden in januari en juni. Ook blijven er andere bedragen gelden voor jongeren (werknemers tussen 15 en twintig jaar).

Vast bedrag mogelijk

In de gewijzigde wet valt trouwens nog steeds te lezen over een maandloon. Dat is echter enkel een referentieloon. Wellicht enigszins verwarrend, maar die referentie is nodig voor de berekening van bedragen voor een aantal wetten die gaan over sociale zekerheid. Daarover mogen werkgevers dus geen berekeningen maken voor het loon van hun werknemers. Er mag trouwens nog wel een vast bedrag worden afgesproken tussen werkgevers en werknemers, mits deze wordt vastgelegd in een cao of een arbeidsovereenkomst. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als een werknemer de ene week 36 en de andere week 40 uur werkt. Dan kan er een bedrag worden afgesproken gebaseerd op een werkweek van 38 uur.

Lage-inkomensvoordeel

Wat betreft het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt de bovengrens naar beneden getrokken. Werkgevers die bepaalde doelgroepen in dienst hebben kunnen via het LIV 100 tot 125 procent van het wettelijke minimumuurloon ontvangen. Dat wordt 104 procent vanaf 2024. In 2025 moet het LIV helemaal verdwijnen.

Cao-schalen

Aangezien de maand-, week- en dagbedragen vervallen, zullen de cao-schalen ook opnieuw moeten worden berekend. Daarbij is het aantal uren dat geldt als een fulltimebaan ook van invloed. Het loon dat werknemers vervolgens uitgekeerd krijgen, kan vervolgens gemakkelijk berekend worden door het aantal uren binnen de loonperiode, bijvoorbeeld vier weken of een maand, te vermenigvuldigen met het uurloon.

Bron: CMweb