Jacco Vonhof (MKB-Nederland) wil arbeidsmarkt moderniseren

Jacco Vonhof (MKB-Nederland) wil arbeidsmarkt moderniseren

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof vindt dat de huidige arbeidsmarkt aan modernisering toe is. Volgens hem moet het Nederlandse arbeidspotentieel beter worden benut, bijvoorbeeld door meer werken aantrekkelijker te maken. Ook wil hij af van de hoge regeldruk voor werkgevers. Het zijn onderwerpen waarover Vonhof graag in gesprek gaat met het kabinet.

Vonhof maakte dat dinsdag kenbaar tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Ook premier Mark Rutte en de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Kim Putters waren hierbij aanwezig.
Vonhof vroeg zich tijdens zijn toespraak af hoe het nu moet in Nederland, "met een krimpende beroepsbevolking, de effecten van AI, jongeren met vaak heel andere wensen en verwachtingen ten aanzien van werk."

Kans op faillissementen

De voorzitter van MKB-Nederland denkt nu "de economie wat afremt en de coronaschulden echt moeten worden terugbetaald aan de belastingdienst" de situatie voor veel bedrijven onhoudbaar wordt. Naast zzp'ers lopen de horeca en detailhandel volgens hem de grootste kans op faillissementen.
Vonhof denkt wel dat de belastingdienst "relatief coulant" gaat zijn. Dit betekent volgens hem niet dat de schuld wordt kwijtgescholden, maar dat er wordt gekeken naar een manier waarop de ondernemer er privé niet aan onderdoor gaat.

Korte remweg op de loon-prijsspiraal

De voorzitter sprak ook zijn zorg uit over een mogelijke loon-prijsspiraal, wat inhoudt dat hogere looneisen worden doorberekend in de prijzen voor de consument waardoor werknemers steeds meer geld willen om de boodschappen te kunnen betalen. Om "een korte remweg" op de loon-prijsspiraal te krijgen, wil Vonhof graag met vakbonden en werkgevers aan tafel. Zij kunnen dan bespreken "hoe ze samen de politiek kunnen bespelen om een goede doorbraak te maken en zo te zorgen dat mensen een keer geld overhouden van hun salaris."

Werk centraal stellen, niet het type contract

De voorzitter pleitte daarom voor het moderniseren van het arbeidsmarktstelsel. Zo moet volgens hem werk centraal worden gesteld en niet het type contract. Ook wil hij af van de hoge regeldruk voor werkgevers. Vonhof noemde de omstandigheden waarin ondernemers nu verkeren "een knellend korset." Daarmee doelde hij onder meer op de krappe arbeidsmarkt en de investeringen die moeten worden gedaan voor verduurzaming. Om personeelstekorten tegen te gaan is het volgens Vonhof zaak dat meer uren werken gaat lonen en dat werkgevers beter het potentieel van werknemers gaan zien. "Werkgevers zoeken het schaap met de vijf poten, maar ze moeten ook naar het schaap met de drie poten kijken."

Vertrouwen in ondernemers

Hij sprak rechtstreeks tot Rutte: "Heb het geloof en het vertrouwen dat ondernemers intrinsiek het goede willen doen. Maak geen regels meer voor de kleine minderheid die iets fout doet, maar focus op de overgrote meerderheid die het goed doet. Vertrouwen vergt een overheid die echt kijkt naar wat wij als ondernemers nodig hebben." Vonhof reikte de minister-president ook een plan aan waarin hij onder meer vraagt om een stop op "lastenverzwaringen voor ondernemers en gejojo met tarieven". Ook ziet Vonhof graag dat alle voorschriften voor verduurzaming onder een overzichtelijke regeling worden gebracht.