Discussie over wetsvoorstel verplicht vertrouwenspersoon voor elk bedrijf

Discussie over wetsvoorstel verplicht vertrouwenspersoon voor elk bedrijf

Moet ieder bedrijf verplicht een vertrouwenspersoon regelen, hoe klein een bedrijf ook is? Het is een discussiepunt in de politiek. Ook in de schoonmaakbranche houdt het de gemoederen bezig, want hoe regel je dit als je een heel klein bedrijf hebt? De Tweede Kamer besprak afgelopen woensdag het wetsvoorstel om deze verplichting door te voeren.

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug beantwoordde als initiatiefnemer vragen vanuit de Kamer. Minister Karien Van Gennip (Sociale Zaken) gaf namens het kabinet uitleg over de uitwerking van de wet. Een verplichte vertrouwenspersoon bij elk bedrijf is "noodzakelijk" om wangedrag tegen te gaan, zo zei minister Karien van Gennip. Of het wetsvoorstel op een meerderheid in de Kamer kan rekenen, is nog onzeker.

Uitzondering voor kleine bedrijven

Tijdens een eerder debat bleek dat linkse partijen voorstander zijn van zo'n plicht. De VVD sprak zich, net als de PVV, uit tegen het plan, en heeft inmiddels een aanpassingsvoorstel gedaan om kleine bedrijven (tot en met tien werknemers) uit te zonderen. Als dat amendement genoeg steun krijgt, zal de VVD het wetsvoorstel opnieuw wegen.

Eventuele aanpassingen

Het CDA twijfelt nog, en de stem van die coalitiepartij is misschien wel doorslaggevend. CDA-Kamerlid Hilde Palland vroeg na de antwoorden van Maatoug en Van Gennip om pas later verder te spreken over het wetsvoorstel. Dan krijgt de Kamer nog een kans om vragen te stellen en eventuele aanpassingen voor te stellen. Daarna wordt gestemd over het plan vertrouwenspersonen te verplichten. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, vindt dat die verplichting er moet komen.

Vertrouwenspersoon via brancheorganisatie

Schoonmakend Nederland laat als reactie op de bespreking van het wetsvoorstel weten: "Een veilige werkplek voor onze schoonmakers is voor ons vanzelfsprekend. Het verplicht stellen voor mkb is niet werkbaar, daarom hebben we al een vertrouwenspersoon ingeregeld." Leden van de brancheorganisatie kunnen via de organisatie een externe vertrouwenspersoon inschakelen. Een andere optie is om een beroep te (laten) doen op de centrale vertrouwenspersoon van de RAS.

Ongewenst gedrag

Een op de zes werknemers krijgt te maken met ongewenst gedrag van collega's of leidinggevenden. De helft van de organisaties heeft geen vertrouwenspersoon om dat bij te melden. Na de onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, Ajax en de PvdA wil het kabinet serieus werk maken van de aanpak van dit soort MeToo-zaken.