GOM heeft intern flexbureau voor boventallig personeel tijdens crisis

GOM heeft intern flexbureau voor boventallig personeel tijdens crisis

In een interview met De Ondernemer vertelt Olivier Laméris, algemeen directeur van Gom Schoonhouden, over het uitzendbureau dat het schoonmaakbedrijf oprichtte. Het interne flexbureau is bedoeld om vraag en aanbod binnen het bedrijf samen te brengen.Volg Service Management op LinkedIn:

Door de coronacrisis werden enkele honderd van achtduizend medewerkers boventallig. Het ging met name om medewerkers binnen de tak kantoorschoonmaak. Deze tak werd hard geraakt door het thuiswerk-advies van de overheid en is de grootste sector binnen Gom.

Minder meters, maar intensiever

De (gedeeltelijke) sluiting van veel kantoren betekent dat er minder meters schoongemaakt hoeven te worden. Tegelijkertijd is de schoonmaak wel geïntensiveerd. “Er zijn minder meters in gebruik, aan de andere kant is de frequentie toegenomen en zijn de schoonmaakprogramma’s aangepast. Inderdaad, geïntensiveerd. Zo moeten de zogenaamde handcontactpunten vaker én anders worden schoongemaakt, denk aan deurklinken, lichtknopjes en koffieautomaten”, legt Laméris uit.

De medewerkers die toch boventallig bleken, worden nu via het interne flexbureau, eventueel na bijscholing, op andere plekken ingezet. Bijvoorbeeld in de zorg. Medewerkers krijgen daarbij maximale ondersteuning, omdat zij vaak in crisissituaties terecht komen. Medewerkers kunnen overigens ook bij goede doelen ingezet worden. Zo vertelt Laméris dat er onlangs een aantal medewerkers gestart zijn bij de Voedselbank.

Klein minnetje

Post-covid verwacht Laméris dat de frequentie van schoonmaak blijvend omhoog gaat en dat er intensiever schoongemaakt wordt. Tegelijkertijd kan de thuiswerktrend, als deze inderdaad blijvend is, ervoor zorgen dat het aantal meters kantoor-schoonmaak afneemt. Dat zou een klein minnetje betekenen voor Gom. Hij gaat er wel van uit dat sectoren als hospitality en luchtvaart terugkeren naar het pre-corona niveau. “Mensen staan te springen om weer naar het theater te gaan.’’

Bron: De Ondernemer

Lees ook: