Gemeente Groningen moet schoonmakers in dienst nemen

Gemeente Groningen moet schoonmakers in dienst nemen

Vanaf 1 januari 2022 komen circa honderd schoonmakers van gemeentelijke panden in dienst bij de gemeente Groningen. Ondanks bezwaren van het college van B&W werd vorige maand een motie aangenomen die dit verplicht aan het college van burgemeester en wethouders.Volg Service Management op LinkedIn:

De motie werd ingediend door de raadsfracties van de Partij van de Arbeid, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP, 100% Groningen en de Partij voor de Vrijheid. Ook de fractie van Student en Stad stemde voor de motie. Met de motie, een initiatief van de raadsfracties van de PvdA en GroenLinks, gaan de schoonmaakmedewerkers er jaarlijks zo’n 2000 euro op vooruit.

>> Lees ook: Nij Smellinghe gaat inbesteden: ‘Wij willen ons volledig specialiseren in ziekenhuisschoonmaak’

Geen nieuwe aanbesteding

Het stadsbestuur wilde het schoonmaakwerk, wat in zo’n 76 gemeentegebouwen wordt uitgevoerd, juist weer aanbesteden aan een externe partij. Daar was ook wethouder Chakor een voorstander van, net als de raadsfracties van D66 en de ChristenUnie. Volgens hen gaat het opzetten van een nieuw overheidsorgaan voor de schoonmaakdienst te veel geld kosten.

Een meerderheid voor de motie werd echter gevonden in de oppositiepartijen. De aangenomen motie stelt dat al het schoonmaakpersoneel in 2023 een dienstverband moet hebben bij de gemeente, maar de verwachting is dat dit niet gaat lukken. Eind 2022 loopt wel het aanbestedingscontract met de huidige werkgever van de schoonmakers af.

Chakor moet begin 2021 bekendmaken wat er precies voor nodig is om de schoonmaak binnen de gemeentelijke organisatie onder te brengen en hoe snel ze dat kan regelen.

>> Lees ook: Schoonmaak aanbesteden: alles wat je moet weten

Schoonmakers moeten voorbeeld zijn

SP-lid Jimmy Dijk stelt dat aanbesteden leidt tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden en onzekerheid over behoud van werk. Het zou ook een negatief effect op de lonen hebben. “Met acties hebben schoonmakers de politiek aangezet om deze vermarkting te stoppen. Laat de schoonmakers een lichtend voorbeeld zijn.” Daarmee doelt Dijk onder andere op de zorg en post- en pakketbezorgers.

Dijk verwacht dat de inbesteding van schoonmaak ervoor zal zorgen dat “straks niet meer de stelregel ‘één euro, één stem’ maar ‘één mens, één stem’ zal gelden”.

Lees ook: