Schoonmaker vrijgesproken: geen 120.000 euro boete voor hennepteelt

Schoonmaker vrijgesproken: geen 120.000 euro boete voor hennepteelt

Een Enschedese schoonmaker is afgelopen week vrijgesproken van betrokkenheid bij een hennepplantage. De plantage werd in 2018 ontdekt op een bedrijventerrein in Neede, waar hij een schoonmaakbedrijf heeft.Volg Service Management op LinkedIn:

De kwekerij was bijna helemaal geautomatiseerd. Er werden onder andere tweehonderd lampen en 250 transformatoren aangetroffen. Naast de ruim 1.300 planten werd meer dan zeven kilo gedroogde hennep gevonden. De stroom werd illegaal afgetapt en er werd water gestolen. Verder werden een personenauto, twee bedrijfswagens en drie aanhangers in beslag genomen.

Illegale winst van 120.000 euro

Volgens de officier van justitie zou de 43-jarige schoonmaakondernemer zich schuldig hebben gemaakt aan het kweken van hennep en aan diefstal van stroom voor een hennepkwekerij. Hij werd gearresteerd en zat drie dagen vast. Het OM Oost Nederland eiste twee weken geleden – bij de inhoudelijke behandeling – ook de terugbetaling van 120.000 euro. Vanwege illegale winst die de schoonmaker zou hebben verdiend met de hennepkwekerij.

Betrokkenheid niet bewezen

Uit het dossier blijkt volgens de rechtbank, onvoldoende dat de man in de kwekerij is geweest of daarmee in verband kan worden gebracht. Zo is er geen DNA van de man aangetroffen in de loods waar de kwekerij gevestigd was. Daarom kunnen de verdenkingen niet worden bewezen en spreekt de rechtbank de man vrij.

“Betrokkenheid van mijn cliënt berust op aannames”, laat advocaat Roy van der Wal weten. “Enkel omdat de firma van mijn cliënt naast de plantage is gevestigd heeft men gedacht dat hij er wel mee te maken moest hebben. Maar als je het dossier doorleest vind je geen snipper bewijs daarvoor.”

Lees ook: