"Ondernemers vrezen faillissementen door nieuwe arbeidsmarktwet" (WAB)

"Ondernemers vrezen faillissementen door nieuwe arbeidsmarktwet" (WAB)

De nieuwe arbeidsmarktwet, de Wet Arbeidsmarkt in Balans, is kostbaar en nodeloos ingewikkeld voor ondernemers, stelt RTL Z. De nieuwszender schrijft dat ondernemers vrezen  dat ze hun flexibele werknemers kwijtraken die in sommige sectoren, waaronder de schoonmaak, broodnodig zijn. Volg Service Management op LinkedIn:

Meer weten over de WAB?
De Wet Arbeidsmarkt in Balans - alles wat je als schoonmaakondernemer moet weten

Download de gratis whitepaper

“Dit gaat bedrijven de kop kosten”, zei  Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland en eigenaar van Novon Schoonmaak, tegen RTL Z. Om hoeveel bedrijven het zal gaan, kon hij niet voorspellen. Wel waarschuwt hij dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans voor veel problemen kan gaan zorgen.

Een half miljoen euro aan kosten

Met de WAB wil het kabinet werkgevers aansporen om mensen in vaste dienst te nemen. Tijdelijke contracten en flexibele krachten worden ontmoedigd. Zo moeten ondernemers vijf procent meer ww-premie gaan betalen voor mensen met een tijdelijk en/of flexibel contract.

Vonhof berekende dat het hem een half miljoen euro zou hebben gekost als de nieuwe wet afgelopen jaar al in was gegaan. Ook sprak RTL Z met horeca-ondernemer Robèr Willemsen. In zijn geval zou het gaan om een bedrag van 48.000 euro dat hij meer moet betalen.

‘Zwarte cijfers lastig’

Voor sommige bedrijven, met name branches die afhankelijk zijn van seizoenswerk, wordt het echt moeilijk met de nieuwe wet, denkt Vonhof. “Zwarte cijfers schrijven gaat lastig worden”, zegt hij in de RTL Z-special WABlief?.