ABN Amro: volgend jaar betere vooruitzichten voor schoonmaakbranche

ABN Amro: volgend jaar betere vooruitzichten voor schoonmaakbranche

De coronacrisis zorgt voor grote verschillen tussen sectoren die er wel of juist niet in slagen hun verdienmodel tijdig aan de omstandigheden aan te passen, concludeert ABN AMRO in haar Sectorprognoses 2021 en 2022. Veerkrachtige bedrijven zullen sneller herstellen van de coronacrisis, stelt de bank.Volg Service Management op LinkedIn:

ABN Amro schrijft dat de zakelijke dienstverlening, waar de schoonmaakbranche onder valt, de schade door corona heeft weten te beperken, ondanks een krimp van 6 procent.

>> Lees ook: Recordkrimp voor zakelijke dienstverleners door corona

Omzet teruggelopen ondanks veerkracht

De bank ziet dat ook schoonmaakbedrijven zich in de afgelopen maanden van hun meest veerkrachtige kant hebben laten zien. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de omzet dit jaar per saldo terugloopt. Schoonmaakbedrijven kregen te maken met een sterke toename in vitale sectoren. Tegelijkertijd verdween de behoefte aan personeel grotendeels in sectoren als de evenementenbranche, hotellerie en voetbalstadions. In reactie hierop zochten schoonmaakbedrijven nieuwe eindmarkten, om zo de vraaguitval te compenseren. In de zomer trok het werk in vakantieparken en de hotelbranche weer deels aan, om vervolgens af te nemen toen de tweede golf zijn aanvang nam.

ABN Amro ziet voor volgend jaar betere vooruitzichten. Ze verwachten dat de branche weer aantrekt wanneer in de loop van 2021 de anderhalve-meter-economie is opgeheven. Tot die tijd zal veerkracht de schoonmaakondernemers overeind moeten houden.

Lees ook: