Rotzooi op de werkvloer blijkt een grote ergernis

Rotzooi op de werkvloer blijkt een grote ergernis

Rotzooi op de werkplek is een grote ergernis, zo blijkt uit onderzoek van Manutan. Denk daarbij niet alleen aan vieze kopjes, voedselverpakkingen of achtergelaten schoteltjes, maar ook aan rondslingerende papieren, uitpuilende archiefbakjes of gereedschap dat op de werkbank blijft liggen.

Een nette werkplek is voor bijna 80% van de werknemers erg belangrijk. Maar slechts een vijfde van de werknemers in Nederland erkent dat de eigen werkplek te rommelig is en 1 op de 9 krijgt daar vaak commentaar op. 38% van de ondervraagden vindt de eigen werkplek nog altijd netter dan die van de buurman.

Opvallend:
79% vindt een nette werkplek belangrijk.
53% vindt dat rommel op de werkplek tot onveilige situaties leidt.
22% vindt dat je meer tijd moet besteden aan het opruimen van de werkplek.
11% krijgt commentaar op de eigen rommelige werkplek.

Rommel op de werkvloer en veiligheid

In het magazijn of op de werkplaats wordt het rondslingeren van spullen niet alleen als onprettig, maar zelfs als een groot veiligheidsrisico beschouwd. 70% vindt dat rommel kan leiden tot onveilige situaties in het magazijn of de werkplaats. Meer dan de helft (56%) zegt dat ze bovendien minder efficiënt werken door een rommelige werkplek. Ruim een kwart van hen (28%) steekt de hand in eigen boezem en geeft aan dat ze zelf meer tijd zouden moeten besteden aan het opruimen van hun werkplek.

Onderwerp op de agenda zetten

Jan Piet van Dijk, Operations Director bij Manutan: “Het frappante uit dit onderzoek vind ik dat: 1) vrijwel iedereen een opgeruimde werkplek belangrijk vindt, 2) die ook duidelijke voordelen heeft, 3) de medewerkers er best tijd en energie in willen stoppen, maar 4) ze vervolgens niet over die tijd en de middelen beschikken om het goed te doen! Terwijl dat toch vrij eenvoudig te organiseren is. Mijn oproep aan werkgevers: laat de rommel niet de rommel. Opruimen is geen verloren tijd, maar het voorkomt verspilling van kostbare minuten die medewerkers kwijt zijn aan het zoeken naar hun spullen. Het vergroot de veiligheid en voorkomt irritatie. Structuur aanbrengen op de werkplek is vaak snel te realiseren en de voordelen zijn legio. Het is een kwestie van op de agenda zetten en het zo makkelijk mogelijk maken. In onze blogs geven we hier veel praktische informatie over.”

Lees ook:
Schone werkplek belangrijker dan schoon huis