De wassteel methode, ook wel bekend als het osmose systeem, tuckeren of telescopische waspaal, is één van de manieren om glazen op hoogte te wassen. Aan deze manier van werken zitten echter regels vast, vooral vanwege de zware fysieke belasting. Michiel de Reus, eigenaar van Int-Ext Glasbewassing en bestuurslid bij OSB AWOG, laat in een video van OSB zien hoe je de wassteel op een veilige en verantwoorde manier gebruikt.
Wanneer met de wassteel werken?
Welke methode je gebruikt voor glasbewassing wordt duidelijk als je de verplichte Object Risico Inventarisatie en Evaluatie (kortweg Object RIE, beschikbaar via de RAS en OSB) invult. Door het volgen van de Arbeidshygiënische Strategie (AHS), is het direct duidelijk of de wassteel op de betreffende locatie wel of niet geschikt is.
De wassteel mag alleen gebruikt worden als andere methoden, die hoger in de AHS staan, niet toegepast kunnen worden. Dit omdat de wassteel methode een zogenoemde ‘werkmethode met een beperking’ is, vooral vanwege de zware fysieke belasting van de nek en schouder.
>> Lees ook: Nieuwe categorie Golden Service Awards: Glazenwasser van het Jaar
De looptechniek: armen zo min mogelijk gebruiken
In de video, gepubliceerd door OSB, legt Michiel de Reus uit hoe je de wassteel veilig en verantwoordelijk gebruikt. Dit is door middel van de loopmethode. Daarmee bestuur je de borstel aan het uiteinde van de steel door van voren naar achter te lopen, in plaats van door met je armen heen en weer te zwaaien. Daardoor worden de schouders, nek en armen minder zwaar belast.
Bekijk video:
Ook interessant:
- Glas en gevel: veiligheid voorop bij werken op hoogte
- Hoe innoveer je in glas- en gevelonderhoud?
- Discussie over onveilige glasbewassing barst los
Volg Service Management op LinkedIn:
Mooi filmpje…. maar zolang dat OSB AWOG nog steeds niet aankaart cq verzorgd dat er tussen personeel en zzp’ ers de gelijke arbo eisen cq voorwaarden cq regels van toepassing zijn blijft het een ongelijke en oneerlijke markt…. uberhaupt, regels zijn goed maar waar is dan de controle, de naleving en handhaving ? …. allen weten wij dat die er niet is…. veel ondernemers of managers of objectverantwoordelijke kennen de regels niet goed of zelfs helemaal niet… en daarbij (bijna) iedereen die de regels wel kent heeft lak aan de regels die jij vernoemt. Ook daartussen grote en kleine OSB AWOG leden en ondernemers…. en nu dan ?
Beste,
dat is inderdaad een punt. Ik zie dagelijks cowboys in Amsterdam die de regels niet kennen of er poep aan hebben. Dat zijn geen zelfstandige zonder personeel hoor. Dat zijn vaak ook personeelsleden die bij een schoonmaakbedrijf werken en gewoon de opdracht van hun baas krijgen. Ik heb het al vaker aangekaart (arbeidsinspectie en Osb. Niemand doet er wat mee.
Ik werk nu 18 jaar met de wassteel. Heb het waspak gebruikt de toen als1e geïntroduceerde versie. Dat ging een klein jaar goed. Maar doordat deze niet goed op zijn plek blijft trok de stang het pak elke keer scheef. Trekt aan de onderrug Gevolg ischias. Was er positief over maar het moet aangepast kunnen worden ofwel meteen flexibel deel bovenin de boog bij de katrol en/of met een betere rugfixatie omdat ik er nooit meer een reactie op kreeg bij de bedenker ben ik ermee gestopt, heb ook nog een reactie op de website geplaatst toen ik met het waspak begon maar hangt nu werkeloos in de loods. De wasbril. Dat is wel een blijver. Heb er veel gemak van De ontwikkeling in soorten steel en borstels. Heeft gelukkig ook niet stilgestaan. Maar ik zie nog wel dat veel concollega’s er maar 2 stokken gebruiken. Ik heb er meerdere van 1a2 meter tot tot 4e etage. Daarmee belast je ook je lichaam beter. En de langere stok gaat langer mee. De kortere stokken zijn ook goedkoper en lichter.