Het opleiden van schoonmaakmedewerkers en leidinggevenden is een investering en geen kostenpost, benadrukken Belinda Dekkers, directeur van UL-Team, en Charles Scholte, directeur van SVS. Het komt niet alleen direct de schoonmaakkwaliteit ten goede, maar levert ook een positieve bijdrage aan het werkplezier en de gezondheid van je personeel.
Van generiek naar persoonlijke behoefte
Tijdens de lockdowns lagen de schoonmaakopleidingen vrijwel volledig stil. Dekkers: “Dat gaan bedrijven straks echt voelen in de kwaliteit en het kennisniveau van hun medewerkers.” De opleiders moesten creatief worden. “Toen er niet fysiek lesgegeven mocht worden, hebben we dat grotendeels kunnen opvangen met e-learning”, vertelt Scholte. “Er werd altijd gezegd dat online leren niet geschikt zou zijn voor onze branche. Maar nu heeft de praktijk uitgewezen dat dat weldegelijk werkt.” Maar, zo benadrukt hij, e-learning is geen heilige graal.
“Het is niet een kwestie van eenmalig een filmpje opnemen en klaar is Kees”, voegt Dekkers daaraantoe. “Het beste is een gemengde oftewel blended vorm, waarbij je online combineert met klassikaal. Bijkomende voordelen zijn dat het door de vermindering van het aantal klasgebonden uren makkelijker in te plannen is, dat medewerkers lessen desgewenst kunnen terugkijken en dat het beter inspeelt op de persoonlijke behoeften. Klassieke opleidingen zijn generiek. Iedereen leert op hetzelfde moment dezelfde lesstof. Bij e-learning is er meer ruimte om naar de individuele behoefte van de cursist te kijken en te focussen op die onderwerpen die voor hem of haar belangrijk zijn.”
Vertrouwen in wat je doet
Scholte: “In het huidige systeem voldoe je als werkgever aan de cao-voorwaarden als je je medewerkers bij binnenkomst één keer een diploma laat behalen. Maar dat is niet genoeg. Geef hen gedurende hun carrière de ruimte en de mogelijkheid om opfristrainingen te volgen, om nieuwe inzichten op te doen en om bij te scholen.”
Dat heeft veel bijkomende voordelen. Dekkers: “Als je bent opgeleid, dan weet je wat je aan het doen bent en waarom je dat doet. Daardoor zie je het resultaat van jouw werk en begrijp je jouw rol in een organisatie. Je ziet dat je bijdraagt aan het proces en dat je onderdeel bent van iets groters. Dat je belangrijk bent en trots mag zijn op het werk dat je doet. Dit vergroot je werkplezier aanzienlijk. Je leert niet alleen nieuwe vaardigheden, maar krijgt ook vertrouwen in wat je doet.”
Meer weten? Lees het volledige interview met Charles Scholte en Belinda Dekkers in het digimagazine ‘Schoonmaaktrends 2021‘.
Lees ook:
- Opleiders over opmars schoonmaakmachines: “Er is altijd vraag naar goede vakmensen”
- Blog Nicole Mol: Nu opleiden of wachten op betere tijden?
- RAS en SVS bieden e-learning gezondheidszorg nu klassikale lessen niet mogelijk zijn
Volg Service Management op LinkedIn:
Geef een reactie