Verpleegkundigen en verzorgenden werken over het algemeen zeer hygiënisch, maar de mobiele telefoon blijkt een onverwacht grote bron van bacteriën. Het gebruik van telefoon (of tablet) in het werk is inmiddels algemeen geaccepteerd, maar richtlijnen voor het ontsmetten ontbreken of zijn onbekend. Dat blijkt uit een peiling van V&VN, de vereniging van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten, waaraan ruim 1500 leden hebben meegedaan.
Een derde van de ondervraagden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. V&VN pleit voor een algemene richtlijn voor het reinigen van de professioneel gebruikte telefoon en tablet. De meeste verpleegkundigen en verzorgenden wassen minstens 6 keer per dag hun handen, of reinigen ze met alcohol. Een derde doet dat zelfs meer dan 20 keer per dag. Ze volgen nauwkeurig de hygiënerichtlijnen (84%) en dragen geen nagellak (94%) of trouwring (88%) tijdens hun werk. Ook gebruikt een grote meerderheid handschoenen bij het werken met antibiotica. De beroepsgroep is zich bewust van het risico van bacteriële besmettingen en antibiotica-resistentie. En dat risico is groot, want jaarlijks sterven wereldwijd miljoenen mensen doordat zij resistent zijn tegen antibiotica.
Gebruik smartphone is steeds algemener
Gebruik van de smartphone en/of tablet in het werk, is steeds algemener: 69 procent van de ondervraagden gebruikt de mobiele telefoon professioneel. In 72 procent van de gevallen wordt dat verplicht door de werkgever. In veel organisaties bestaan echter geen richtlijnen voor het ontsmetten van de apparatuur (33%) of die zijn niet bekend (42%).
Telefoon in de zorg lijkt wel het nieuwe vaatdoekje

V&VN-directeur Sonja Kersten: “De telefoon in de zorg lijkt wel het nieuwe vaatdoekje: je realiseert je niet hoe vies het kan zijn.”
V&VN-directeur Sonja Kersten: “De telefoon in de zorg lijkt wel het nieuwe vaatdoekje: je realiseert je niet hoe vies het kan zijn. Daar kunnen we nog veel in verbeteren, blijkt uit deze cijfers. Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat de invoering van tablets – waar iedereen heel blij mee was – een rol speelde bij de verspreiding van een bacterie, omdat er in de organisatie nog geen goede afspraken waren over het desinfecteren. Ik pleit dan ook voor een algemene hygiëne-richtlijn voor telefoons en tablets in de zorg, hoe ingewikkeld dat ook is.”
Verschillende adviezen en suggesties
Op dit moment bestaan er verschillende adviezen en suggesties, waaruit vooral blijkt dat het bijzonder lastig is om telefoons en tablets afdoende te desinfecteren. Vaak worden speciale hoesjes of een beschermende olie geadviseerd. Meest voorkomende advies is nog steeds om het gebruik van telefoons of tablets te minimaliseren of om voor en na elk contact met de telefoon de handen te desinfecteren.
Lees ook
Reinigen we ook onze telefoons na gebruik op het toilet?
Welke sector heeft de minste hygiënische toetsenborden?
Geef een reactie