Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Zien: Zonnepanelen reinigen met robot Solar Max

Met een radiografische besturingsunit in de hand stuurt Sander Henten geroutineerd een soort maanlander over het dakoppervlak, bedekt met zonnepanelen. ‘Solar Max’ heet zijn robot, een machine die zonnepanelen ontdoet van vervuiling en daarmee het rendement fors verhoogt. Sander is een van de twee ‘Solar Max operators’ van Gom Specialistische Reiniging. Deze keer staat hij op het dak bij Van den Borne, een technische groothandel in Valkenswaard. Het is een pilotproject: in samenwerking met de opdrachtgever gaat Gom Specialistische Reiniging data verzamelen over de vervuiling van pv-panelen.

Bron: Gom

Het is een fors stuk buiten zijn gebruikelijke rayon. Officieel is Schiedammer Sander (52) voorman van de glazenwasserij in de regio Rijnmond. Maar als een van de twee operators van de Solar Max is de onderste helft van Nederland zijn verantwoordelijkheid.

Twee jaar terug introduceerde Gom Specialistische Reiniging solar cleaning. Uit onderzoek bleek dat pv-panelen per jaar tussen de drie en tien procent minder opbrengst leveren. Schoonmaken is noodzaak om het rendement van de investering op niveau te houden.

Snel gewend

"Ik heb er een opleiding voor gevolgd", zegt Sander. "Nee, moeilijk is het niet: als je met een radiografisch bestuurbare auto kunt spelen kun je hier ook mee overweg. Je moet bepaalde systemen aansluiten, zoals een borstelsysteem en een watersysteem. Maar dat zijn vaardigheden die ik vanuit de glazenwasserij al had. Ik was het snel gewend."

Hoogterecord: twintig meter

De Solar Max is met een hoogwerker op het dak van de groothandel gehesen. "Dit is een meter of zeven, dan kunnen we het prima met de hoogwerker af. Maar wordt het hoger, dan komt er een hijskraan aan te pas."

Je moet gewoon aan je eigen veiligheid denken.

Het ‘hoogterecord’ voor Sander staat op een meter of twintig. Gevaarlijk? "Als je vlakbij de dakrand gaat staan wel", lacht hij. "Je moet gewoon aan je eigen veiligheid denken. Zolang je maar binnen de dakkern blijft is het niet gevaarlijk. En als het nodig is gaan we aangelijnd en met harnassen aan over het dak heen. Maar we kunnen de Solar Max ook vanuit de hoogwerker besturen."

Borsteltje en een waterslang

Gewoon leidingwater komt er niet aan te pas in het schoonmaakproces. "Tenzij je elk jaar nieuwe panelen wilt kopen. Je ziet particulieren weleens met een borsteltje en een waterslang in de weer. Wij gebruiken osmosewater op een temperatuur tussen 45 en 65 graden. Daardoor weekt het vuil makkelijk los. Osmosewater laat ook geen kalkaanslag achter die wit uitslaat, waardoor je rendement naar beneden gaat."

Lees ook:

Rendement van 65 naar 85 procent

Een fris windje blaast over het dak. "Dat is het enige nadeel van dit vak, dat je het niet voor het zeggen hebt wat voor weer het is", zegt Sander knipogend. Hij wijst op een schoongemaakt paneel en een paneel dat nog vies is. "Als je er recht voor staat dan zie je duidelijk verschil. Kijk, naar honderd procent rendement krijg je pv-panelen niet meer, maar als je nou eens van 65 naar 85 procent gaat dan voel je dat in de portemonnee."

Als je naast de snelweg zit, heb je de vervuiling van uitlaatgassen.

Om dat effect in kaart te brengen is Van den Borne een pilotproject. In nauwe samenwerking gaan beide partijen het effect en de vervuilingsgraad in kaart brengen. Sander: "Die vervuiling verschilt per locatie. Als je naast de snelweg zit, heb je de vervuiling van uitlaatgassen. Zit je in bosrijk gebied, dan heb je weer te maken met algengroei, vallende bladeren en ontlasting van vogels. Of ik thuis ook panelen heb? Nog niet, maar die komen er wel. En die ga ik op de juiste manier schoonmaken."

Bron: Gom

Lees ook

Laatste nieuws

Specialisme

Partners