Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

We verwaarlozen te vaak onze linoleumvloeren; dit zijn de gevolgen (blog)

De linoleumvloer is een klassieker in scholen, grote bedrijfsgebouwen en zorginstellingen, met name omdat de vloer wel tegen een stootje kan en gemakkelijk schoon te houden is. Mits de vloer goed onderhouden wordt. En juist daar gaat het in de praktijk vaak mis.

Voor vloerexpert Frits Hoogewoonink, oprichter van Vloer Boenen, is een versleten linoleumvloer een doorn in het oog: "Ik loop vaak scholen of kantoren van grote vooraanstaande multinationals binnen en dan zie ik het meteen: een versleten linoleumvloer. Op een of andere manier lijkt het alsof slijtage van deze vloer wordt geaccepteerd of niet wordt opgemerkt."

We zien ze niet vaak

Hoe komt dat toch? De acceptatie van een versleten linoleumvloer kan te maken hebben met het verleden. Hoogewoonink: "Vroeger waren er niet zoveel manieren om de vloer goed te onderhouden als nu. Op een gegeven moment was de vloer helemaal ‘op’ en werd deze in zijn geheel verwijderd."

Misschien is dat een reden waarom een versleten linoleumvloer niet opvalt bij veel mensen; we zien ze immers niet vaak in goed onderhouden staat. Het gevolg van gebrekkig onderhoud van de vloer gaat verder dan het esthetische aspect, een versleten vloer is namelijk ook een stuk moeilijker schoon te maken. Daar weet Ruud van Swieten, commercieel directeur bij schoonmaakbedrijf CSU, alles van: "Een belangrijk uitgangspunt van het schoonmaken van vloeren is zoveel mogelijk droogreinigen. Zo verspreid je zo het vuil zo min mogelijk. Alleen als het echt niet anders kan, reinigen we nat. Maar het probleem bij een versleten linoleumvloer is dat droogreinigen moeilijk is, omdat de vloerwisser blijft haken aan vale en stroeve plekken die kenmerkend zijn voor een versleten vloer."

Betere technieken

Hierdoor vervalt een van de grootste voordelen van een linoleumvloer: het gemakkelijk schoonhouden ervan. Als conciërges en facilitair managers een linoleumvloer overwegen omdat deze goed schoon te maken is, is preventief onderhoud van de vloer dus een belangrijke voorwaarde. Dit scheelt niet alleen schoonmaakwerk, maar voorkomt ook hoge reparatie- of vervangingskosten op lange termijn. Gelukkig is de linoleumvloer een stuk beter te onderhouden dan vroeger. Hoogewoonink: “Voorheen moest je maar liefst drie keer per jaar de oude lagen van de vloer schuren (strippen heet dit in vakjargon) met een alkalische stripper en daarna een nieuwe polymeerlaag aanbrengen. Dit was niet alleen tijdrovend, maar zorgde ook voor veel chemisch afval. Door betere onderhoudsproducten, zoals die van Bona, heb je niet meer te maken met chemicaliën en hoef je de vloer ook niet meer te schuren. We doen er eens in de vijf jaar een extra beschermlaag op en halen in principe niets weg."

Goede beschermlaag cruciaal

Toch wordt in de praktijk het vervangen van de beschermlaag niet of te laat uitgevoerd. Zoiets doe je niet even tussen de bedrijven door, vooral niet op scholen en bedrijfsgebouwen. Als er geen directe aanleiding is – zoals kapotte stukken vloer of krassen – zakt dit onderhoud vaak op prioriteitenlijstje van een conciërge of facilitair manager.

Zonder goede beschermlaag kun je een linoleumvloer al na zes jaar vervangen. Hoogewoonink: “Daarom is preventief onderhoud zo belangrijk. Die bewustwording probeer ik te creëren want klanten kiezen toch vaak voor een vloer omdat ze het plaatje van de architect mooi vinden. Ze weten vaak niet welk onderhoud bij welke vloer hoort."

Onderhoudsadvies

Voor het juiste onderhoud van een linoleumvloer kun je het volgende onderhoudsadvies aanhouden: bij een nieuwe linoleumvloer is het direct aanbrengen van een goede PU-laag belangrijk, zodat de originele beschermlaag intact blijft. Bij bestaande vloeren geldt: de vloer opschuren totdat alle beschadigingen verwijderd zijn en dan minimaal drie lagen PU-coating aanbrengen. Daarna is het een kwestie van dagelijks stofwissen met een microvezeldoek en eens in de zoveel tijd de schrobzuigmachine gebruiken. Van Swieten: “Als je deze adviezen opvolgt blijft een linoleumvloer zeker vijf jaar in goede conditie, zonder dat groot onderhoud nodig is waarbij een ruimte volledig in- en uitgeruimd moet worden.”

Laatste nieuws

Specialisme

Partners