Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Schoonmakend Nederland en de RAS belichten digitale RI&E Glas en Gevel

Schoonmakend Nederland en de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) organiseren in samenwerking met KMO Solutions een training om optimaal te leren werken met digitale RI&E Glas en Gevel. Deze training is voor medewerkers van glazenwassers- en gevelbehandelaarsbedrijven.

Om veilig en gezond werken te bevorderen is een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) verplicht voor alle werkgevers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. Het gaat zowel om de bedrijfs-RI&E als de object-RI&E’s. In de bedrijfs-RI&E gaat het om de risico’s die arbeid met zich meebrengt voor medewerkers op je eigen bedrijf. Het gaat om processen in je eigen bedrijf. In de object-RI&E gaat het om de risico’s die arbeid met zich meebrengt voor medewerkers op de objecten waar je de schoonmaak of de glasbewassing doet.

Arbeidsrisico's in kaart brengen

Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in kaart, zodat je aan de slag kunt gaan met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s. Denk bijvoorbeeld aan fysieke belasting (fysiek risico), blootstelling aan gevaarlijke stoffen (veiligheidsrisico) en ‘onzichtbare’ risico’s zoals als een hoge werkdruk (psychosociaal risico). Nadat je de risico’s in kaart hebt gebracht, zoek je naar praktische oplossingen/maatregelen om risico’s te verkleinen. Deze leg je vast in het Plan van Aanpak (PvA). Dit is een onderdeel van de RI&E.

Verlaging van gezondheidsklachten en verzuim

Actief bezig zijn met het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van je medewerkers verhoogt het werkplezier en de productiviteit en het verlaagt gezondheidsklachten en verzuim. Het gaat niet alleen om klachten die op de korte termijn ontstaan, maar ook over klachten die pas op langere termijn (bijvoorbeeld 20 jaar) kunnen optreden.

Per object werkmethoden bekijken

Tijdens de training bekijk je per object welke werkmethoden het beste passen en of deze werkmethoden veilig toegepast kunnen worden. De object-RI&E wordt digitaal ingevuld. Voor de opdrachtgever is daarna een overzichtelijk rapport beschikbaar. De opdrachten worden op de trainingsdag uitgereikt en zijn praktijkgericht. Voorbereiding is niet noodzakelijk.

Trainingen RI&E

KMO Solutions organiseert meerdere keren per jaar trainingen om te leren werken met RI&E Schoonmaak. Check via rieschoonmaak.nl de trainingsdata van dit kalenderjaar. Schoonmakend Nederland-leden krijgen korting op deze eendaagse training. Ook via de Academie van Schoonmakend Nederland worden trainingen aangeboden, specifiek voor het maken van object-RIE’s (training RI&E Glas & Gevel).

Laatste nieuws

Specialisme

Partners