Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Risico’s in kaart brengen voor buiten werken in de kou

Buiten werken brengt in de winter, wanneer het flink koud is, risico’s met zich mee. Zustermagazine Arbo zet op een rijtje waar je als werkgever aan moet denken als het gaat om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dat gaat verder dan warme kleding regelen.

Een RI&E is een inventarisatie van de gevaren binnen een bedrijf die betrekking hebben op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de mensen die er werken. In de risico-evaluatie maakt de werkgever een risico-inschatting van die gevaren. Hoe groot is de kans dat zich een gevaar voordoet? Wat is het effect hiervan en hoe vaak worden werknemers aan het gevaar blootgesteld? In een actueel plan van aanpak geeft de werkgever aan welke maatregelen hij neemt, en wanneer, in verband met de geconstateerde risico’s.

Bij het bepalen van de risico’s van werken in de kou is het van belang om te kijken naar de koudebelasting. Het gaat hierbij om de gevoelstemperatuur in de winter. Werken terwijl er een forse wind staat, en je in contact komt met koude vloeistoffen, is in de winter immers andere koek dan werken in een lentezon voor een glazenwasser.

Werkkleding

Een ander aspect is de werkkleding. Werk je onder koude omstandigheden, dan is het cruciaal dat de kleding voldoet aan de isolatienorm. Minstens drie verschillende lagen over elkaar zorgen voor een betere isolatie. Belangrijk is dat de huid niet nat wordt. De kleding moet vochtabsorberend en isolerend zijn. Als de buitenste laag water- en winddicht is, is het belangrijk dat deze kleding wel ventileert. Andere praktische kledingstukken zijn een muts, goede isolerende en (waterdichte) handschoenen en waterdichte en geïsoleerde laarzen en schoenen.

Let op bevriezing

In de kou wordt de bloedtoevoer naar benen, voeten, armen en handen tot een minimum beperk. Dit kan invloed hebben op hoe behendig je nog kunt werken, met bijvoorbeeld de handen. De kans op ongevallen kan hierdoor mogelijk toenemen. Ledematen koelen ook sneller af bij het werk met metalen voorwerpen of natte objecten, doordat deze materialen de warmte goed geleiden. Hierdoor ontstaat een groter risico op bevriezing. In eerste instantie wordt de huid bij bevriezing wit. Een dergelijke plek moet worden opgewarmd, bij voorkeur met een ander lichaamsdeel en niet met een elektrische verwarmers. Het gevoel in de huid is immers weg en dan is er het risico op verbranding.

Andere factoren die een rol spelen

Naast weersomstandigheden spelen ook andere, persoonlijke factoren een rol als het gaat om de vraag wanneer kou te koud is. Denk aan de fitheid van medewerkers.
In een RI&E worden tevens andere zaken opgenomen, zoals gladheidbestrijding op het werkterrein, veilig werkmateriaal en – indien van toepassing- of voertuigen veilig bestuurbaar zijn bij gladheid.

Ook interessant

Laatste nieuws

Specialisme

Partners