Resultaten onderzoek naar consignatiediensten in reconditionering bekend

Resultaten onderzoek naar consignatiediensten in reconditionering bekend

De Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) heeft door onafhankelijk onderzoeksbureau Déhora een onderzoek uit laten voeren naar belasting, hersteltijden en duurzame inzetbaarheid bij consignatiediensten in de reconditionering. Daaruit blijkt onder meer dat ongeveer een derde van de ondervraagde werknemers nooit/zelden genoeg rust en herstel tijdens en/of na een consignatieperiode ervaart.

Reden om dit onderzoek op te starten, was dat consignatiediensten door werknemers als belastend worden ervaren en dat het voor werkgevers steeds moeilijker is hier voldoende personeel voor te vinden.

Het onderzoek, uitgevoerd door Déhora Consultancy Group en mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de MDIEU regeling, moest dan ook leiden tot oplossingen om de belasting van consignatiediensten in de reconditionering te verminderen en zo werknemers duurzaam inzetbaar te houden.

Inmiddels is Déhora klaar met het onderzoek. Het volledige rapport is te downloaden via Schoonmakend Nederland.

Werknemersonderzoek

In totaal hebben 59 werknemers van Belfor, Dolmans, Koenders MultiCare en Polygon de vragenlijst ingevuld.

Een samenvatting van de uitkomsten:

  • Een derde van hen is tevreden met het aantal consignatiediensten dat zij werken, 12% wil graag minder consignatiediensten werken en de helft wil stoppen met het werken van consignatiediensten.
  • Ongeveer een derde van de deelnemers ervaart nooit/zelden genoeg rust en herstel tijdens en/of na een consignatieperiode. Daarentegen geeft ongeveer een derde van de deelnemers aan wel genoeg rust en herstel te ervaren.
  • Een meerderheid van de deelnemers (78%) ervaart dat ze soms tot altijd worden opgeroepen als dat eigenlijk niet nodig is.
  • Ongeveer tweederde van de deelnemers ervaart tijdens oproepen (soms-tot altijd) een werkdruk die ten kost gaat van de kwaliteit en/of de veiligheid.
  • Het is voor bijna de helft van de deelnemers (46%) mogelijk om later te beginnen als er ’s nachts een oproep is geweest. Van de deelnemers geeft bijna een kwart (24%) aan dat dit voor hun (bijna) nooit mogelijk is.
  • De helft van de deelnemers vindt het belangrijk om te kunnen kiezen of de oproepen vergoed willen krijgen in tijd-voor-tijd of in geld. Bijna tweederde van de deelnemers geeft aan dat zij daadwerkelijk kunnen kiezen tussen geld of tijd.
  • Bijna de helft van de deelnemers (46%) denkt het werken in consignatiedienst de komende tien jaar niet goed te kunnen volhouden. Een minderheid (15%) van de deelnemers geeft aan dit de komende tien jaar wel vol te kunnen houden.
  • Het voorkomen van onnodige oproepen en minder vaak een lange reeks van consignatiediensten te hoeven werken, wordt door deelnemers het vaakst genoemd als meest positief bijdrage aan het langer kunnen volhouden van consignatiediensten.

Aanbevelingen

In het onderzoek zijn objectieve data (rooster data) gecombineerd met ervaringsgerichte data (vragenlijstonderzoek onder werknemers en werkgevers). Daarnaast heeft Déhora een literatuuronderzoek uitgevoerd naar lichamelijke, mentale en sociale risico’s bij belastend en onregelmatig werk in het algemeen en bij consignatiediensten in het bijzonder.

Op basis daarvan komen zij met 17 aanbevelingen op 6 gebieden:

  • Verminderen van de belasting van het geconsigneerd zijn (kortere diensten, afwisselen vast en schaduw, training over leefstijl, invloed op rooster, 's nachts twee keer bellen)
  • Verminderen van onnodige oproepen (beslisboom en uitrukvergoeding)
  • Medewerkers minder vaak geconsigneerd laten zijn (meer medewerkers, aanrijdtijd vergroten en onderlinge samenwerking)
  • Verminderen belasting oproepen tijdens consignatie/ meer hersteltijd (variatie in duur dagdienst, halve weekenddiensten en minder tijdgeboden werkzaamheden in de ochtend)
  • Maatwerkoplossingen voor bepaalde groepen medewerkers
  • CAO-afspraken (kiezen tussen tijd-voor-tijd of geld, herbezie vergoedingen en verduidelijk de uitslaapregel)