Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Nederlandse Arbeidsinspectie gaat bedrijven in de glasbewassing controleren op veiligheid

Heb jij een bedrijf in de glasbewassing? Dan kan het gebeuren dat je binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie op de stoep hebt staan. Zij gaan de komende tijd controles uitvoeren bij werkgevers in de glasbewassing om te onderzoeken of zij voldoen aan de Arbowet.

De Arbowet schrijft voor dat iedere werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor zijn werknemers. Dat geldt net zo goed voor de werkgevers in de glasbewassingsbranche. Op de hoogte zijn van risico’s en deze actief minimaliseren zijn hier onderdeel van.

Preventieve aanpak

In de glasbewassing vinden er helaas nog jaarlijks vele ongevallen plaats, soms zelfs met dodelijke afloop. Aangezien die cijfers niet erg in beweging lijken, wil de Arbeidsinspectie nu gaan kijken hoe zij het aantal ongevallen toch omlaag kunnen brengen. Zij pleiten hierbij voor een preventieve aanpak en willen bedrijven stimuleren preventieve maatregelen te nemen.

Deze maatregelen bestaan onder andere uit het opstellen van een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E), het instellen van een preventiemedewerker en bedrijfshulpverlening en het aangaan van een contract met een arbodienstverlener. Onderzoek laat namelijk zien dat niet meer dan een derde van de bedrijven deze preventieve maatregelen heeft. Voornamelijk kleinere bedrijven (minder dan 25 werknemers) blijven vaak achter. Hier gebeuren relatief gezien dan ook vaker ernstige ongevallen.

Arbeidsinspectie

De controles die de Arbeidsinspectie gaat uitvoeren beginnen met een informatiefase. Elk glasbewassingsbedrijf kan begin dit jaar een brief op de mat verwachten waarin staat aan welke verplichtingen zij moeten voldoen en handvatten hoe zij hieraan kunnen voldoen. Het gaat hier om het hebben van een RI&E en een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst.

Een aantal bedrijven krijgt vervolgens de opdracht om documenten op te sturen naar de inspectie. Aan de hand hiervan bepaalt deze of zij fysiek langsgaan bij een bedrijf. Elke bedrijf krijgt de tijd eerst aan de slag te gaan met eventueel ontbrekende maatregelen. Wanneer een bedrijf dit niet doet, gaat de inspectie over op het opleggen van boetes.

Bron: Schoonmakend Nederland

Glazenwassen: makkelijker gezegd dan gedaan (blog Rick Ponsteen)

Specialisme Glas en gevel Verdieping

Glazenwassen: makkelijker gezegd dan gedaan (blog Rick Ponsteen)

Inmiddels zo’n twaalf jaar geleden ben ik het glazenwassersvak ingerold. Mijn vader werkte toen, nu nog steeds trouwens, als glazenwasser en vroeg of ik niet wat vakantiewerk wilde komen doen. Dat wilde ik wel. Tijdens die eerste kennismaking met het vak was mijn interesse gewekt. En sindsdien ga ik dagelijks nog steeds met veel plezier op pad.
Glazenwasser gestrand boven het water

Specialisme Nieuws

Glazenwasser gestrand boven het water

Een glazenwasser kwam afgelopen maandagmiddag vast te zitten boven het water. Dit gebeurde tijdens zijn werk aan een pand van de Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen in Delft.
Arbeidsinspectie: "Glasbewassing doe je niet zomaar"

Specialisme Nieuws

Arbeidsinspectie: "Glasbewassing doe je niet zomaar"

Glasbewassing is een vak apart, ook binnen de schoonmaak. Het specialisme kent dan ook zijn eigen arbeidsrisico’s, zoals werken op hoogte en fysieke belasting. Werkgevers in de glasbewassing moeten zich daarom aan strikte regels houden. De Nederlandse Arbeidsinspectie trekt momenteel het land door om te controleren hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Schoonmakend Nederland over zzp'ers: "Ongelijke concurrentie door verschillende regels"

Ondernemen Nieuws

Schoonmakend Nederland over zzp'ers: "Ongelijke concurrentie door verschillende regels"

Schoonmakend Nederland heeft een brief gestuurd naar de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer. In de brief attendeert de branchevereniging de commissie op de verschillen in regelgeving tussen de zzp'er en de werknemer in loondienst en stelt dat dit leidt tot een ongelijke concurrentiepositie in de schoonmaaksector.

Laatste nieuws

Specialisme

Partners