Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Glazenwasser Santino Jas maakt naam als kunstenaar

Twee jaar geleden stond Santino Jas nog vrolijk ramen te zemen. Tegenwoordig maakt hij furore als kunstenaar en hangen werken van hem bij bekende Nederlanders thuis aan de muur. Hoe zijn leven zo’n ommekeer kon maken vertelt hij in een interview in het AD.

Santino met Chatilla van Grinsven © Santino

Santino Jas (33) komt echt uit de glazenwasserswereld: meerdere familieleden en vrienden zijn actief in het vak. Geen wonder dat hij zelf ook de ladder opklom. Niet in zijn woonplaats Den Haag (nu Leiderdorp), maar in Nieuwegein. Tot twee jaar geleden, toen een burn-out hem uit het veld sloeg. Het thuisfront adviseerde de jonge glazenwasser om iets te doen wat hij leuk vond, zonder financiële druk. “Ik maakte zelf al foldertjes voor het glazenwassen, waar ik veel klanten mee scoorde. Het ontwerpen lag me wel.”

Zo ontstond het idee om zich te focussen op het ontwerpen. Van flyers gaat hij naar zijn eerste productie. Hij shopt dollartekens en pokertafels ertussen voor de achtergrond en creëert zo zijn eigen eerste werk. Een foto daarvan plaatst hij op Facebook. De kiem was geplant. “Mensen deelden het, opeens moest ik prijzen noemen om voor hen ook zoiets te maken. Onbedoeld kreeg ik klanten.” Inmiddels kan hij leven van alle opdrachten die hij krijgt. “Ik heb altijd mijn eigen pad bewandeld en creëerde vanaf dag één al mijn eigen weg omhoog.”

Emotionele reacties

Zelf omschrijft Jas zijn kunst als een ‘vereeuwiging voor het leven’. Op de achtergrond vervagen foto’s. “Ik maak ook regelmatig memoriamportretten. Van bijvoorbeeld de overleden ouders van iemand, die dan toch op één plaat staan met hun kleinkind. Dat levert vaak emotionele reacties op.”

Art Gallery

Zijn werk spreekt veel mensen aan en krijgt een plek in woonwagens, villa's en musea. Ook bekende Nederlanders zijn dol op zijn werk: Roy Donders, Joel Beukers en zanger Mart Hoogkamer zijn bijvoorbeeld al in het bezit van een echte Santino. Twee van zijn kunstwerken hangen in de Art Gallery in Leiden, naast werken van Herman Brood en – zijn voorbeeld - Peter Donkersloot. Het gaat om een kunstwerk met Elvis Presley in de hoofdrol en om een kunstwerk waarop Andy van der Meijde en zijn vrouw Melisa staan afgebeeld. “Ze hebben thuis een nog grotere versie hangen boven de bank”, vertelt Jas.

Nederlandse artiesten samengevoegd in één portret. © Santino

Nog steeds glazenwasser

Hij is er trots op dat hij dit kan en mag doen. Desondanks blijft hij van binnen de Haagse glazenwasser. Sterker nog: “Ik doe het ook nog als back-up.”

Bron: AD

Glazenwassersbedrijven kunnen zich nog aanmelden voor actieweek

Specialisme Nieuws

Glazenwassersbedrijven kunnen zich nog aanmelden voor actieweek

Vlak voor de kerstperiode is de actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg. Glazenwassersbedrijven steken dan met een vriendelijke gebaar of activiteit de zorg een hart onder de riem. Dit jaar duurt de actieweek van 12 tot en met 23 december 2022.
Hassan Boutiba is trots op zijn team van Just Clean Bedrijfsdiensten

Branche Nieuws

Hassan Boutiba is trots op zijn team van Just Clean Bedrijfsdiensten

Hassan Boutiba blijft graag bij de tijd. En dat is ook te merken in zijn schoonmaakbedrijf Just Clean Bedrijfsdiensten in Tilburg. “We hebben tal van innovaties op voorraadbeheer en logistiek, waardoor we direct kunnen uitrukken naar een klus: van een calamiteit tot extra vloeronderhoud.”
Marco Kleppe is wethouder en glazenwasser

Specialisme Nieuws

Marco Kleppe is wethouder en glazenwasser

Lang niet alle wethouders zijn fulltime actief in hun politieke functie. In bijvoorbeeld vijf van de dertien Zeeuwse gemeenten werken wethouders in deeltijd. Eén van hen is Marco Kleppe, wethouder in Kapelle én glazenwasser.
Frans van der Hoek stapt over naar ISS Facility Services

Ondernemen Nieuws

Frans van der Hoek stapt over naar ISS Facility Services

Frans van der Hoek is onlangs bij ISS Facility Services aan de slag gegaan als Head of Supply Chain en Procurement. Ook is hij lid geworden van het Management Team Operations Performance.
Asito zet met innovaties in op preventie van ziekteverzuim

Innovatie Nieuws

Asito zet met innovaties in op preventie van ziekteverzuim

Asito heeft een pilot uitgevoerd met het inzetten van het exoskelet en de neksteun. Het schoonmaakbedrijf wilde weten of deze innovatieve middelen de lichamelijke belasting kunnen verminderen of voorkomen en zo duurzame inzet van de medewerkers kunnen verbeteren.

Laatste nieuws

Specialisme

Partners