Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Glazenwasser Santino Jas maakt naam als kunstenaar

Twee jaar geleden stond Santino Jas nog vrolijk ramen te zemen. Tegenwoordig maakt hij furore als kunstenaar en hangen werken van hem bij bekende Nederlanders thuis aan de muur. Hoe zijn leven zo’n ommekeer kon maken vertelt hij in een interview in het AD.

Santino met Chatilla van Grinsven © Santino

Santino Jas (33) komt echt uit de glazenwasserswereld: meerdere familieleden en vrienden zijn actief in het vak. Geen wonder dat hij zelf ook de ladder opklom. Niet in zijn woonplaats Den Haag (nu Leiderdorp), maar in Nieuwegein. Tot twee jaar geleden, toen een burn-out hem uit het veld sloeg. Het thuisfront adviseerde de jonge glazenwasser om iets te doen wat hij leuk vond, zonder financiële druk. “Ik maakte zelf al foldertjes voor het glazenwassen, waar ik veel klanten mee scoorde. Het ontwerpen lag me wel.”

Zo ontstond het idee om zich te focussen op het ontwerpen. Van flyers gaat hij naar zijn eerste productie. Hij shopt dollartekens en pokertafels ertussen voor de achtergrond en creëert zo zijn eigen eerste werk. Een foto daarvan plaatst hij op Facebook. De kiem was geplant. “Mensen deelden het, opeens moest ik prijzen noemen om voor hen ook zoiets te maken. Onbedoeld kreeg ik klanten.” Inmiddels kan hij leven van alle opdrachten die hij krijgt. “Ik heb altijd mijn eigen pad bewandeld en creëerde vanaf dag één al mijn eigen weg omhoog.”

Emotionele reacties

Zelf omschrijft Jas zijn kunst als een ‘vereeuwiging voor het leven’. Op de achtergrond vervagen foto’s. “Ik maak ook regelmatig memoriamportretten. Van bijvoorbeeld de overleden ouders van iemand, die dan toch op één plaat staan met hun kleinkind. Dat levert vaak emotionele reacties op.”

Art Gallery

Zijn werk spreekt veel mensen aan en krijgt een plek in woonwagens, villa's en musea. Ook bekende Nederlanders zijn dol op zijn werk: Roy Donders, Joel Beukers en zanger Mart Hoogkamer zijn bijvoorbeeld al in het bezit van een echte Santino. Twee van zijn kunstwerken hangen in de Art Gallery in Leiden, naast werken van Herman Brood en – zijn voorbeeld - Peter Donkersloot. Het gaat om een kunstwerk met Elvis Presley in de hoofdrol en om een kunstwerk waarop Andy van der Meijde en zijn vrouw Melisa staan afgebeeld. “Ze hebben thuis een nog grotere versie hangen boven de bank”, vertelt Jas.

Nederlandse artiesten samengevoegd in één portret. © Santino

Nog steeds glazenwasser

Hij is er trots op dat hij dit kan en mag doen. Desondanks blijft hij van binnen de Haagse glazenwasser. Sterker nog: “Ik doe het ook nog als back-up.”

Bron: AD

Cunera Vlaar nieuwe CEO Sodexo Nederland

Ondernemen Nieuws

Cunera Vlaar nieuwe CEO Sodexo Nederland

Facilitair dienstverlener Sodexo verwelkomt Cunera Vlaar als nieuwe CEO. Ze werkt al 31 jaar bij de internationale speler in verschillende functies in binnen- en buitenland. Ze volgt per februari interim-CEO Robert Claasen op als CEO van de Nederlandse tak.
Bedrijfswagen en daarmee inkomsten van glazenwasser Pascal in vlammen opgegaan

Specialisme Nieuws

Bedrijfswagen en daarmee inkomsten van glazenwasser Pascal in vlammen opgegaan

Wat er precies gebeurd is vorige week met de bedrijfswagen van glazenwasser Pascal Zant vorige week is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat zijn bedrijfswagen met dure osmose-installatie in de nacht van woensdag op donderdag volledig is afgebrand.
Moet een glazenwasser werken als het sneeuwt of stormt?

Specialisme Nieuws

Moet een glazenwasser werken als het sneeuwt of stormt?

Het is winter en dat betekent doorgaans dat het kwik flink daalt. Ook kunnen we nog zo te maken krijgen met vorst en sneeuw. Leuk als je vrij bent, maar niet wanneer je glazenwasser bent en eigenlijk moet werken. In de CAO is een regeling opgenomen voor onwerkbaar weer.
Daan Hendriks nieuwe algemeen directeur van moederbedrijf Asito

Ondernemen Nieuws

Daan Hendriks nieuwe algemeen directeur van moederbedrijf Asito

Voormalig algemeen directeur van ADG dienstengroep, het moederbedrijf van onder andere schoonmaakbedrijf Asito, Hans Kroeze gaat vanaf de zomer van 2023 genieten van zijn pensioen. De raad van commissarissen van het bedrijf heeft Daan Hendriks verzocht zijn opvolger te worden.
Verdachte verschijnt voor de rechter voor duwen tegen ladder van glazenwasser

Specialisme Nieuws

Verdachte verschijnt voor de rechter voor duwen tegen ladder van glazenwasser

Een glazenwasser viel een jaar geleden meters naar beneden van zijn ladder, omdat er onenigheid was over de betaling van een rekening. Het Openbaar Ministerie eiste maandag bij de rechtbank in Den Haag drie jaar cel en tbs met voorwaarden tegen een man voor het omduwen van de ladder van de glazenwasser.

Laatste nieuws

Specialisme

Partners