Glasbewassing: na Back Jack en Waspak, nu ook Waspak 2.0

Glasbewassing: na Back Jack en Waspak, nu ook Waspak 2.0

Een ergonomische harnas om het glazenwassen te verlichten… Moerman biedt er één aan, Fred de Ridder kwam met het Waspak en nu introduceert leverancier ACS Holland het waspak 2.0.

Om met die eerste te beginnen: Barbara Wastyn en Ilse Questier van Moerman toonden tijdens de ISSA/Interclean het Back Jack: een ondersteunend pak voor rug en hoofd, die voor de glazenwasser met telescoopsteel het werken lichter en ergonomischer moet maken. Questier: “Verkrijgbaar in M, L

en XL en instelbaar voor body en nek.” Op het eerste gezicht deed het geheel denken aan het waspak van Fred de Ridder, maar dan zonder bril met spiegel om omhoog te kijken.

Hulpmiddel voor fysieke belasting tijdens glazen wassen

Het Waspak van Fred de Ridder van De Ridder Cleaners uit Hoorn was buiten te vinden tijdens de ISSA/Interclean. Service Management interviewde hem daarna nog uitgebreid. De Ridder bedacht een hulpmiddel om de fysieke belasting bij het werken met de telescoopsteel te verminderen. “Je hebt te maken met heel veel beperkingen. Je moet kunnen overpakken, het systeem mag niet in je gezichtsveld zitten en het draagcomfort is uiteraard van groot belang. Ik heb er lang aan gewerkt en heel veel uitgeprobeerd. Dit is het resultaat.”

Het glazen wassen wordt een stuk lichter

Het Waspak (649 euro, exclusief btw) is een harnasgordel met op de rug een plaat, waaraan een buis is bevestigd die naar voren is gebogen en waaraan een katrol is bevestigd. In de katrol zit een veer

met een staalkabel. Met een universele bevestiging verbind je de katrol aan de telescoopsteel. “Ga je aan de slag mét het Waspak aan, dan wordt het werk een stuk lichter. Je schouders, rug en armen krijgen veel minder te verduren en dat voel je meteen.”

Bril bij waspak heeft bredere glazen

Een tweede veel voorkomende klacht voor glazenwassers is een zere nek, omdat je de hele tijd omhoog moet kijken. “Via een vriend van me kwam ik in aanraking met belay glasses, die in de klimsport worden gebruikt. Daarmee heb je als zekeraar zicht op de klimmer zonder nekpijn te krijgen. Ik besloot er eentje te bestellen om mijn nekklachten te tackelen. Ik moest er in het begin wel aan wennen, je krijgt er een beetje hoofdpijn van. Maar na een tijdje wen je eraan en wil je niet anders meer. De bril die onderdeel uitmaakt van het Waspak, heeft bredere glazen gekregen, voor een beter zicht.”

Harnas met verstelbare schouderbanden

Nu is er dus ook een Waspak 2.0 (395 euro, exclusief btw). Zonder bril overigens. “Wij introduceren deze als eerste in Nederland”, zegt Maurice Rutgrink van leverancier ACS Holland. “Het comfortabele harnas met verstelbare schouderbanden wordt als een rugzak gedragen. Je koppelt je aluminium, fiber of carbonsteel tot 8  kilo aan de staalkabel van de katrol, die het gewicht van de steel verplaatst naar het harnas. De kabel beweegt langs gelagerde rollen in de verstelbare buis. Zo helpt de Waspak 2.0  je de hele dag lang met glasbewassing.”

Sneller en veiliger werken

Het Waspak van ACS Holland kan volgens hem ook met telescoop hoge druklanzen uit de voeten. “Omdat het minder inspannend is kun je bovendien sneller en veiliger werken.” Het geheim van het Waspak 2.0 is volgens Rutgrink de de nieuwe hoogwaardige katrol. “Gemonteerd aan de achterkant tegen de onderrug. Deze waarborgt een lange levensduur van de staalkabel en veer. Het harnas is beter in balans en het zicht wordt niet geblokkeerd door de katrol. De gelagerde nylon rollers zorgen voor een optimale begeleiding van de staalkabel in iedere richting. De geanodiseerde aluminium buis kan vijftien graden naar links en rechts worden gedraaid zodat de buis niet verstrikt raakt in de heg wanneer je naar voren buigt.”

Toch is er één maar, constateert ook Rutgrink. “Officieel is dit nog geen toegestaan arbeidsmiddel conform de huidige Arbowetgeving. Maar als werkgever wil je er alles aan doen om het werk lichter te maken. Waspak 2.0 helpt hierbij.”

Lees ook
Waspak maakt werk glazenwasser twee keer lichter
Dag 3 ISSA/Interclean: van braille tot Back Jack