Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De werkplek van ... Vincent Strubbe (Gom Specialistische Reiniging)

Veel mensen vragen zich weleens af hoe ze hun ramen op de eerste verdieping moeten wassen. Voor mensen in een woontoren is het schoonmaken van de buitenramen helemaal geen optie. Daar weet Vincent Strubbe alles van. Hij werkt als meewerkend voorman glasbewassing bij Degenaar Gevelonderhoud (onderdeel van Gom Specialistische Reiniging) op een aantal hoge torens. “We doen ongeveer zeven dagen over De Kroon.”

Vincent op het dak van De Kroon in Den Haag. Hoogte: 131,5 meter.

Vertel, wat houdt jouw werk op De Kroon precies in?

“Wij doen sinds zo’n drie à vier jaar de glasbewassing voor De Kroon in Den Haag, een woontoren van 40 verdiepingen en 131,5 meter hoog. Ons werk is het goed onderhouden van het glaswerk en kozijnwerk en ervoor zorgen dat mensen mooi zicht hebben. Maar ook dat het glas goed behouden blijft. We kijken daarbij altijd verder dan het glas en de kozijnen. Mochten we iets aan de gevel vinden wat niet klopt, dan melden we dat altijd bij de beheerder. Dan zijn we een soort extra ogen.”

Dan heb je niet echt angst, maar je wordt in één keer alert.

Heb je ooit last gehad van de hoogte?

“Nee, eigenlijk niet. We hebben wel eens gehad dat de gondel door de wind een heel stuk van de gevel afkwam. Dan heb je niet echt angst, maar je wordt in één keer alert. Het eerste wat je dan doet is meteen naar boven gaan en elke keer die gondel goed opvangen. Als de wind wat wegvalt en hij beweegt weer terug naar de gevel, dan zijn je armen echt even een soort van dempende factor. Veiligheid staat altijd voorop!

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het communiceren met de klant, want het is wel echt mensenwerk. Ik vind het altijd grappig hoe bepaalde dingen ontstaan. Bijvoorbeeld als je voor een raam hangt dat iemand je een bak koffie aanbiedt. Dat vind ik toch wel het leuke eraan. Nu ook met corona. Ik heb wel veel meer thuiswerkende mensen gezien en dan ook in alle opzichten. Thuiswerken in bed of in een badjas. Echt bizar.”

Zie je veel gekke dingen voorbijkomen?

“Heel veel mensen denken dat als je voor zo’n raam staat, dat je er altijd doorheen kijkt. Maar je kijkt echt op het raam en dan zie je die mensen erachter niet eens. Als je je hand op ongeveer 30 tot 40 centimeter voor je neus houdt, dan kijk je naar je hand en de rest is onscherp. Dat is hetzelfde als je op een raam kijkt. Natuurlijk zien we wel dingen hoor. Maar goed, wat is er nou zo interessant aan bij mensen naar binnen kijken? Denk maar aan hoe je zelf leeft, dat is bij een ander niet anders. Natuurlijk heb je wel uitschieters hoor, maar het merendeel is natuurlijk wel redelijk normaal.”

Eerder in de rubriek De werkplek van ...

Laatste nieuws

Specialisme

Partners