Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Bijna helft eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon

Maar liefst 41 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft deze nog nooit schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. De online-prijsvergelijker heeft samen met Panel Inzicht 500 Nederlanders ondervraagd.

Bijna de helft van de zonnepanelenbezitters (49%) weet niet dat zij tot 10 procent rendement verliezen als zonnepanelen vies zijn. Maar liefst 41 procent heeft zelfs nog nooit zijn of haar panelen schoongemaakt. En hoewel het neerdwarrelen van stof niet veel impact heeft op het rendement, hebben de uitwerpselen van vogels dat wel.

Lees ook:

Misverstanden over schoonmaken zonnepanelen

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, bestaan er veel misverstanden over het schoonmaken van zonnepanelen. “Er wordt vaak gedacht dat een regenbui het vuil van de zonnepanelen spoelt, waardoor veel mensen hun panelen niet of nauwelijks schoonmaken."

"Dat schoonspoelen klopt deels. De regen haalt het stof grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg? Rendementsverlies. En dat niet alleen, je zonnepaneel kan zelfs beschadigen door de agressieve samenstelling als de uitwerpselen te lang blijven zitten.”, aldus Bleker.

Het is volgens hem aan te raden zonnepanelen ieder jaar schoon te maken voor een optimaal rendement en om schade te voorkomen.

Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken

Niet schoon is niet verzekerd

De meeste zonnepanelenbezitters (54%) denken ten onrechte dat hun zonnepaneel niet kan beschadigen door vogelpoep. Bleker: “Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de lak van je auto. De uitwerpselen van een vogel branden in de lak waardoor doffe plekken en lakbeschadigingen ontstaan. Ditzelfde effect zie je op zonnepanelen."

"Hoewel verzekeraars wel het herstel van de schade vergoeden die door bijvoorbeeld hevige weersomstandigheden is ontstaan, vergoeden zij geen kosten voor schade door nalatigheid. Het niet schoonmaken van de zonnepanelen valt namelijk onder eigen gebreken. Daarnaast is het altijd goed om te checken of zonnepanelen zijn meeverzekerd in jouw opstalverzekering. Is dit niet het geval of huur je een woning? Dan kun je een aparte verzekering voor zonnepanelen afsluiten."

Bron: Pricewise

5 tips voor het welzijn van je werknemers

Ondernemen Nieuws

5 tips voor het welzijn van je werknemers

In 2021 is het welzijn van werknemers in heel werkend Nederland flink gedaald. Dat laten de cijfers uit de tweede sectorale welzijnsmonitor van ABN Amro zien. Het gedaalde welzijn wordt veroorzaakt door een hogere werkdruk, een verhoogde kans op burn-outklachten en de weer toenemende loonkloof tussen de werkvloer en de top.
5 tips om de kans op Legionella te minimaliseren

Hygiëne Nieuws

5 tips om de kans op Legionella te minimaliseren

Nu de zomervakanties zijn aangebroken, staat menig pand voor langere tijd leeg. Denk bijvoorbeeld aan scholen waar zes weken lang geen leerling te bekennen is. Daarmee ligt het risico op Legionella op de loer. Wat kun je als schoonmaakbedrijf doen om deze risico’s te minimaliseren? Niet alleen voor je klant, maar ook voor je individuele medewerker en de gebruikers van het water?
3 zomerse leestips voor schoonmaakprofessionals

Branche Nieuws

3 zomerse leestips voor schoonmaakprofessionals

Op de camping, aan het strand of gewoon in de tuin: droom jij 's zomers ook graag weg bij een goed boek? Service Management tipt 3 boeken speciaal voor professionals in de schoonmaak en glasbewassing. Leuk én leerzaam!
Wat kun je doen als een werknemer plots niet komt opdagen?

Branche Nieuws

Wat kun je doen als een werknemer plots niet komt opdagen?

Elke werkgever zal er bij tijd en wijlen mee te maken hebben: werknemers die niet komen opdagen. Zonder zich ziek te melden of met een andere opgaaf van reden. Heel vervelend, want wat is er aan de hand? En wat kun je als werkgever doen?
Hoe kies je een schoonmaaksysteem?

Middelen & materialen Verdieping

Hoe kies je een schoonmaaksysteem?

Hoe kies je een schoonmaaksysteem? Met welke criteria moet je rekening houden? En wat is zo'n systeem nu eigenlijk, want is dat niet precies hetzelfde als een methode en een concept? Paul Harleman, applicatie manager bij Vileda Professional, legt het uit.

Laatste nieuws

Specialisme

Partners