Ziekgemelde schoonmaakster stapt naar rechter en krijgt gelijk

Ziekgemelde schoonmaakster stapt naar rechter en krijgt gelijk

Wanneer je onverhoopt ziek thuis komt te zitten, betekent dat niet dat je geen rechten meer hebt. Dat wordt maar weer eens bewezen met de uitspraak van de rechter in een zaak met een schoonmaakster en haar werkgever. Toen de zieke schoonmaakster weigerde af te spreken met haar baas om half zeven 's avonds, trok deze daarop haar salaris in. Onterecht, zo oordeelde de rechter.

Het verhaal begon begin vorig jaar, toen de schoonmaakster ziek thuis kwam te zitten. Om toch betrokken te blijven bij haar werk, adviseerde de bedrijfsarts haar om daar wel regelmatig een kopje koffie te gaan drinken. Zowel de werkneemster als de werkgever vonden dat een goed idee en er werden een aantal koffieafspraken gemaakt.

Onenigheid

Dat ging goed tot eind november. Op dat moment stelde de leidinggevende voor de afspraak om half zeven ’s avonds te laten plaatsvinden in Capelle aan de IJssel. Er was geen ander moment, omdat de werkzaamheden van de ziekgemelde werkneemster opgevangen moesten worden. De werkneemster, die in Rotterdam woont, ging hier echter niet mee akkoord. De schoonmaak vindt natuurlijk niet alleen binnen kantoortijden plaats, maar de vrouw vond dat dat voor de afspraken wel zou moeten gelden. Zij gaf dus aan beschikbaar te zijn tot half zes. Dit gesprek vond plaats via Whatsapp en escaleerde na dit antwoord.

Schoonmaakster gelijk

De werkgever ging niet akkoord met het antwoord van de werkneemster en gaf aan dat als zij niet op de afspraak kwam, hij haar salaris zou stopzetten. Zo gezegd, zo gedaan en dus stapte de schoonmaakster naar de rechter. Die oordeelde dat de werkgever geen goede reden had om het salaris stop te zetten. Zeker omdat de vrouw ziek thuis zit, mag niet worden verwacht van haar dat zij op dat tijdstip nog een stuk reist voor de afspraak. Ook betoogde de kantonrechter dat het bedrijf te weinig heeft geprobeerd een ander tijdstip te zoeken of te kijken naar andere mogelijkheden. Een digitale afspraak kan immers ook. Daarop bepaalde de rechter dat de werkgever de loonstop moet terugdraaien, het ingehouden salaris gewoon moet betalen inclusief 15 procent rente en de juridische kosten van de werkneemster moet vergoeden.

Bron: RTL Nieuws