Nieuwe wet schept duidelijkheid over arbeidsvoorwaarden

Nieuwe wet schept duidelijkheid over arbeidsvoorwaarden

Duidelijkheid over arbeidsvoorwaarden; dat is fijn om te hebben. Dankzij de nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden weten werknemers precies waar ze aan toe zijn. Is een bestaande overeenkomst onduidelijk, dan is het mogelijk om de werkgever te vragen de arbeidsvoorwaarden te verduidelijken.

Het was al gangbaar om in een arbeidsovereenkomst de functieomschrijving, werkzaamheden, vakantiedagen en mogelijk pensioen te vermelden. Daar zijn nieuwe elementen aan toegevoegd sinds de invoering van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden op 1 augustus 2022.

De basis

Binnen één week na de eerste werkdag moet de nieuwe werknemer weten:

  • hoe lang de proeftijd duurt en welke voorwaarden hieraan zijn gekoppeld
  • wat de werktijden zijn (ook hoe het werken in wisselende diensten eruit ziet en mochten de tijdstippen variabel zijn dan is dit verplicht om te melden, evenals het aantal gewaarborgde betaalde uren/dagen/werktijden)
  • het loon (en hoe dit is opgebouwd)
  • de werklocatie
  • mogelijk recht op opleiding
  • hoe het beëindigen van de arbeidsovereenkomst werkt

Duidelijkheid over werkuren

Nieuw is dat de werkgever verplicht is om een voorspelbaar werkpatroon te bieden aan oproepkrachten en bij contracten waarbij het aantal uren werkuren is afgesproken. Hierbij wordt aangegeven op welke dagen (dit zijn de referentiedagen) en tijdstippen de werknemer werkt. De werknemer is alleen verplicht te werken op deze referentiedagen en -uren. Deze verplichting is er niet bij de uren die buiten dit rooster vallen. Ook dient de werknemer minimaal vier dagen van tevoren te weten wat de werktijden zijn. Als het werk binnen vier dagen voordat het zou beginnen wordt afgezegd, dan heeft hij of zij recht op loondoorbetaling.

Recht op scholing

Wat ook is veranderd is dat in de arbeidsovereenkomst geen terugbetalingsregeling voor verplichte scholing meer mag staan. Verplichte scholing (bijvoorbeeld omdat dit wettelijk verplicht is of door de cao) betaalt de werkgever. Bovendien vindt de cursus of opleiding onder werktijd plaats en worden opleidingsmaterialen en eventuele reistijd vergoed. Dit geldt niet voor overige scholing.

Meer zekerheid

Een werknemer kan de werkgever vragen om een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een overeenkomst met vaste arbeidsomvang. Een voorwaarde is wel dat de werknemer ten minste 26 weken in dienst is voorafgaand aan de beoogde ingangsdatum van de aanpassing. De werkgever moet snel reageren op het schriftelijk verzoek: binnen een maand of, in een bedrijf met minder dan tien werknemers, binnen drie maanden. Anders moet het verzoek worden ingewilligd.

Nevenactiviteiten

Een andere wijziging is dat nevenactiviteiten zijn toegestaan, mits je werkgever een reden heeft om dit te verbieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het beschermen van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie.