Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Werkvergunning nog niet aan de orde voor vluchtelingen Oekraïne

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne is met een jaar verlengd tot 4 maart 2024. Dat betekent dat zij in Nederland mogen blijven werken zonder werkvergunning. Hun sticker of pasje (O-document) die dit aantoont, wordt automatisch verlengd. Voor vluchtelingen uit de Oekraïne met een andere nationaliteit gelden aangepaste regels.

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie en mogen daardoor tot 4 maart 2024 in Nederland blijven wonen en werken. Zij hebben een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarin dit staat. Deze brief kunnen zij laten zien samen met de sticker of het pasje (O-document) dat zij eerder hebben gekregen van de IND. Als werkgever hoef je het alleen bij het UWV te melden als je een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt. Dat doe je via het werkgeversportaal.

Juiste verblijfdocumenten

De werkgever hoeft geen werkvergunning aan te vragen voor werknemers uit Oekraïne die rechtmatig in Nederland verblijven. Oekraïners dienen wel over de juiste verblijfsdocumenten te beschikken als zij in Nederland willen werken. Werkgevers moeten de werknemers die onder de vrijstelling vallen melden bij het UWV. De werkzaamheden mogen niet eerder dan twee werkdagen na de melding gestart worden. Verder mogen de vluchtelingen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst en niet als zzp'er. Werknemers uit Oekraïne hebben dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het minimumloon.

Andere vluchtelingen uit Oekraïne

Voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit (derdelanders) geldt dat vluchtelingen met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 maart 2024 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen van de IND een O-document waarop dit staat. Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 september 2023 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen ook een O-document van de IND waarop dit staat.

Ziekteverzuim is toegenomen, met name door griepgolf

Hygiëne Nieuws

Ziekteverzuim is toegenomen, met name door griepgolf

Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen. Dat melden arbodiensten Arboned en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim. De groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.
Ondernemers zien verslechtering van ondernemingsklimaat

Ondernemen Nieuws

Ondernemers zien verslechtering van ondernemingsklimaat

Meer dan 60 procent van de ondernemers vindt dat het ondernemingsklimaat in Nederland de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Bijna 30 procent vindt ons land niet aantrekkelijk om in te ondernemen. Dit zijn enkele uitkomsten van de Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2023, die is verricht door MKB-Nederland en VNO-NCW in samenwerking met de regionale verenigingen.
Aftrekposten voor ondernemers: zo weet je waar je recht op hebt

Ondernemen Nieuws

Aftrekposten voor ondernemers: zo weet je waar je recht op hebt

Wist je dat je € 6.310 van je winst mag afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte? Check op welke aftrekposten jij recht hebt als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Als startende ondernemer heb jij wellicht recht op meer belastingvoordeel.
Tips voor ondernemers: zo trek je jongeren naar jouw bedrijf

Ondernemen Nieuws

Tips voor ondernemers: zo trek je jongeren naar jouw bedrijf

Personeelstekort noopt tot creatief denken. Hoe vind en behoud je bijvoorbeeld jonge werknemers? Zij zitten minder lang op dezelfde plek dan andere leeftijdsgroepen en wisselen vaker van baan dan oudere werknemers. Ook hebben zij vaak andere wensen op het gebied van werk en vragen daardoor om een eigen benadering.
Op welk loon hebben schoonmakers recht tijdens feestdagen?

Branche Nieuws

Op welk loon hebben schoonmakers recht tijdens feestdagen?

In de komende maanden zijn meerdere officiële feestdagen. Dit heeft verschillende gevolgen voor de schoonmakers volgens de cao. Wordt er gewerkt op een feestdag, dan geldt bijvoorbeeld een toeslag van 150 procent op het basisuurloon, constateert branchevereniging SIEV.

Meest recent

Branche

Partners