"Wat ongewenst gedrag is, bepaalt degene die het overkomt"

Pesten, seksuele intimidatie, discrimintatie: ongewenst gedrag op de werkvloer komt voor in alle vormen en maten, én in alle soorten bedrijven. "Het is heel belangrijk dat een leidinggevende de situatie adequaat aanpakt: zorgt dat de rust terugkeert en het pesten of de intimidatie ophoudt."

Dat zegt Marie-José van Dijke van Bedrijfsmaatschappelijk werk, Praktijk voor psychosociaal werk, tegen Arbo-Online.

Ongewenst gedrag is contraproductief

Ongewenst gedrag op de werkvloer is namelijk contraproductief. "Want degene die het mikpunt is, raakt van streek en gaat achteruit in zijn werk en functioneren. Dat heeft natuurlijk effect op de ring daaromheen, de omstanders die het zien. Die krijgen ook een onveilig gevoel. En het kan de werkgever geld kosten als iemand door ziekte uitvalt."

Overigens is het tegengaan van ongewenst gedrag op de werkvloer ook gewoon verplicht vanuit de Arbowet.

Had het niet zo bepaald

Van Dijke vertelt dat degene die het overkomt, bepaalt wat ongewenst gedrag is. "Diegene bepaalt wat hem of haar ondermijnt. De ander kan dan wel zeggen ‘zo bedoelde ik het niet’ – en dat kan misschien – maar intussen is het wel zo aangekomen. Daarbij scheelt het natuurlijk als iemand zijn excuses aanbiedt en oprecht niet de bedoeling had om iemand te schaden."

De leidinggevende is in eerste lijn degene die de situatie aanpakt, legt de deskundige uit. "Die moet zowel de medewerker steunen die last ervaart als de vermeende dader aanspreken op zijn gedrag. Daarbij helpt de vertrouwenspersoon de medewerker om het bespreekbaar te maken."

Het hele artikel lees je hier op Arbo-Online