Wat kunnen we leren van de finalisten van de Best Practice Award 2022? "Geef medewerkers kansen om te groeien en te ontwikkelen." 

Op 27 oktober mochten schoonmaakbedrijf 1nergiek en het Koninklijk Nederlands Luchtvaart- en Ruimtevaartcentrum (NLR) hem mee naar huis nemen: de Best Practice Award 2022 van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Waarom hun samenwerking zo bijzonder is? En wat we kunnen leren van deze en de andere best practices die zich dit jaar finalist mochten noemen? We snuffelden de juryrapporten door en zochten het uit. Vandaag: de samenwerking van CSU en de Johan Cruijff ArenA.

De best practice van CSU en de Johan Cruijff ArenA staat in het teken van taakverbreding, waarbij schoonmaakmedewerkers op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met andere taken en werkzaamheden. Op deze manier kunnen ze zowel hun uren, als hun kennis en ervaring uitbreiden. Duurzame inzetbaarheid pur sang dus, want door taakverbreding worden medewerkers ook minder eenzijdig belast.

Duurzame inzetbaarheid

CSU werkt duidelijk aan de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers en maakt hier landelijk beleid van. Ze zijn daar niet de enige in, zo merkt de jury op. Andere partijen in de branche bieden ook taakdifferentiatie of een volledig facility concept aan. De ArenA en CSU laten een mooi voorbeeld zien van ketensamenwerking, met elkaar en met de andere aanwezige facilitaire partners. Voor al deze partijen levert de taakverbreding voordeel op en de medewerkers reageren dan ook positief op het initiatief. “CSU wil het initiatief landelijk uitrollen, want het is schaalbaar en overdraagbaar naar andere klanten, organisaties en sectoren. De ArenA vindt het heel waardevol als hun partners op deze manier samenwerken. Het geeft medewerkers kansen om te groeien en te ontwikkelen, maar zorgt ook voor begrip, inzicht en nieuwe ideeën tussen de verschillende partners”, aldus het rapport.

Positief effect op medewerkers

CSU noemt haar landelijke beleid op taakverbreding innovatief, aangezien ze samen met de medewerkers kijken naar de kansen die er liggen voor hen. Daarbij is de focus ook op wat zij nodig hebben en wensen, in combinatie met wat de opdrachtgever nodig heeft. De jury sluit af: “In ieder geval heeft de best practice een positief effect voor medewerkers die met die taakverbreding en taakdifferentiatie te maken krijgen. Op de lange termijn is het positief voor hun duurzame inzetbaarheid. Maar er zijn ook voordelen op de korte termijn: doordat medewerkers breder inzetbaar zijn, kunnen ze meer uren werken. Dat kan in deze tijden van een hoge inflatie cruciaal zijn voor de medewerker. Voor de werkgever is het cruciaal vanwege de arbeidsmarktkrapte.”