Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Vliegtuigschoonmakers lopen 'zomerbonus' Schiphol mis

Vakbonden en Schiphol zijn de afgelopen periode druk in onderhandeling geweest om de situatie op het vliegveld te verbeteren. In het akkoord dat op 1 juni werd afgesloten, is onder meer een 'zomerbonus' afgesproken. Medewerkers die op de luchthaven werken, zoals beveiligers, buschauffeurs én schoonmakers krijgen per uur €5,25 bruto bovenop hun loon. Maar de mensen die de vliegtuigen op Schiphol schoonmaken, grijpen naast het net en lopen dit extraatje mis.

De laatste tijd heerst er een enorme chaos op Schiphol. Dit komt vooral door een tekort aan personeel. Om de huidige medewerkers iets te ontlasten en om het werken op het vliegveld aantrekkelijker te maken, sloten de vakbonden en Schiphol een akkoord. Daarin werd onder meer afgesproken dat medewerkers die op Schiphol werken gedurende de maanden juni, juli en augustus extra loon krijgen.

Vliegtuigschoonmakers staan onder contract van luchtvaartmaatschappij

Onder meer beveiligers, buschauffeurs en schoonmakers kunnen rekenen op €5,25 bruto per uur bovenop hun vaste salaris. Nu blijkt echter dat niet iedereen die op de luchthaven werkt, in aanmerking komt voor de bonus. Luchtvaartnieuws meldt namelijk dat vliegtuigschoonmakers zijn uitgesloten. Dit komt doordat deze medewerkers zijn gecontracteerd door de betreffende luchtvaartmaatschappijen (zoals KLM of Transavia) en niet door Schiphol. Daardoor vallen zij buiten de boot.

Niet uit te leggen

Opvallend in dit geval is dat de medewerkers die de vliegtuigen schoonmaken wel onder dezelfde CAO vallen als de medewerkers die bijvoorbeeld de toiletten op de terminal schoonmaken. Desondanks voelt de Schiphol-directie zich niet verantwoordelijk voor de vliegtuigschoonmakers.

"Maar onze mensen moeten wel keihard werken, onder meer om vertraagde machines zo snel mogelijk af te handelen", zegt Marianne Effting, de managing director van Klüh Service Management (samen met Asito verantwoordelijk voor de schoonmaak van de vliegtuigen op Schiphol), tegen Luchtvaartnieuws. “Het is niet uit te leggen dat een schoonmaker óp de terminal wel recht heeft op het extraatje en iemand daarbuiten niet.”

Lees ook

Meest recent

Branche

Partners