Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Veel schoonmakers werken nog steeds in deeltijd

Het is al even een punt van discussie, zeker sinds de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt: contracten van schoonmaakmedewerkers mogen groter. Toch laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien dat daar nog genoeg winst te behalen valt.

De schoonmaak is een van de sectoren waarin nog steeds veel deeltijdbanen (minder dan 35 uur per week) voorkomen. Dat geldt overigens voor de gehele dienstverlenende sector: 71,2 procent van de dienstverleners werkte in 2021 deeltijd. Daarmee staat de sector bovenaan, op de voet gevolgd door zorg en welzijn en pedagogen. Meer vrouwen dan mannen werken parttime: 70 procent vrouwen tegenover 28 procent mannen. In de schoonmaak zien we dit grote verschil ook terug: 69,1 procent van de parttimers is vrouw, 13,6 procent is man. Met de kanttekening: er werken een stuk meer vrouwen in de schoonmaak dan mannen.

Verbreding van taken

Schoonmaak is tegenwoordig niet altijd alleen schoonmaak. Andere facilitaire diensten vinden hun weg naar de schoonmaakmedewerker. Denk aan zaken als hospitality, catering en receptie. Het is een van de manieren om schoonmaakmedewerkers een afwisselender contract te bieden én de krapte op de arbeidsmarkt enigszins op te vangen. Taakverbreding wordt dan ook al langer genoemd als trend in de branche. Bij hospitality en receptie denk je daarbij al snel aan een hotelomgeving. Maar ook op kantoren en zelfs in ziekenhuizen wordt er gesproken over het breder inzetten van schoonmaakmedewerkers.

Ook interessant:

Meest recent

Branche

Partners