Vakbonden "echt boos" over opstelling werkgevers

"We zijn echt boos", reageert Renate Bos, vakbondsbestuurder bij FNV over de opstelling van werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Haar evenknie Jan Kampherbeek, vakbondsbestuurder bij CNV: "Helaas hebben we nauwelijks vooruitgang geboekt."

"Of de kamelen weer van stal gehaald kunnen worden?", herhaalt Bos de vraag. "Nou, eigenlijk willen we niet actievoeren. Zeker niet in een tijd van corona. Maar als we moeten vechten, dan vechten we. Dit is totaal onvoldoende. Zo leveren schoonmakers elke cent die ze erbij krijgen meteen weer in bij de kassa van de supermarkt en gaan ze er niet echt op vooruit."

Schamel cao-bod

Bos komt vervolgens met een reconstructie. De werkgevers willen toewerken naar 14 euro in de hoogste loonschaal in 2,5 jaar tijd. "Daarmee stuurden ze ons terug met huiswerk, maar in feite komt dat neer op volgend jaar 2 procent, terwijl de inflatie 3,4 procent is. Wij hebben toen een tegenbod gedaan waarin we uitgingen van een automatische prijscompensatie, met een ondergrens van 3 procent per jaar. Daarmee kunnen we naar verwachting voor alle loongroepen op 14 euro komen." Werkgevers kwamen 6 uur daarna volgens Bos met het volgende bod. "Een schamele verhoging van 0,05 procent van hun bod in de 2,5 jaar. Volstrekt onvoldoende."

Bos heeft er een hard hoofd in dat er voor 1 januari een nieuwe cao-schoonmaak ligt.

Dertiende maand

Daarnaast wil FNV een dertiende maand als eindejaarsuitkering. "Dat klinkt een beetje gek, maar niet als je bekijkt dat 95 procent van de schoonmakers die eindejaarsuitkering gebruikt om de reiskosten te dekken die schoonmakers niet krijgen."

Kampherbeek constateert ook dat werkgevers en werknemers er nog niet uit zijn wat betreft de jaarurennorm. "Een jaarurennorm houdt in dat je afspreekt hoeveel uren je per jaar werkt, in plaats van per week. Je kan dan een poosje minder uren werken en daarna een poosje meer, maar je krijgt wel het gemiddelde per periode uitbetaald."

Schandalig

CNV Schoonmaak zegt dat dit een oplossing kan zijn als er een groot verschil in uren is tussen zomer en winter, zoals in bungalowparken of hotels. "Maar voor de meeste plekken is dat helemaal niet nodig. Het lijkt erop alsof de werkgevers de schoonmakers willen laten opdraaien voor onverwachte zaken, zoals nu met corona het geval is. Een tijdelijke sluiting van een pand zouden schoonmakers dan moeten opvangen door een poosje niet te werken en later de uren weer in te halen. Dat vinden wij schandalig." Bos sluit zich daarbij aan: "Een jaarurennorm voor de hele sector is het afwentelen van slecht ondernemerschap."

Waar zijn ze het wel over eens?

Over de volgende zaken zijn de cao-onderhandelaars het volgens Kampherbeek wel met elkaar eens:

  • Mogelijkheid voor opleiding Nederlandse taal
  • Mogelijkheid voor loopbaanbegeleiding en geld voor een opleiding buiten de branche
  • Forse verhoging van de jeugdlonen:
    20 jaar: van 75% naar 100%
    19 jaar: van 65% naar 90%
    18 jaar: van 55% naar 85%
    17 jaar: van 45% naar 80% vakvolwassen loon

RVU-regeling op 2 jaar

Bos voegt daaraan toe: "Ook bij eerder stoppen met werken door middel van de RVU-regeling lijken we elkaar te naderen." De zogeheten RVU-regeling geldt voor maximaal 1 jaar voor de ingangsdatum van de AOW-gerechtigde leeftijd. De regeling duurt tot en met 31 december 2025. “Wij willen het eerste jaar eerder stoppen sowieso doorzetten”, zei Schoonmakend Nederland al eerder tegen Service Management. De vakbonden willen drie jaar. Bos: "We lijken daar op twee jaar te kunnen uitkomen."

Ook een snipperdag voor een huwelijk of verlof kunnen opnemen als een familielid in het buitenland is overleden, is goed bespreekbaar, constateert Bos. "Op dit soort dingen vinden wel elkaar naar verwachting wel."

Geen nieuwe cao voor 1 januari

Dat neemt niet weg dat ze er een hard hoofd in heeft dat er voor 1 januari een nieuwe cao-schoonmaak ligt. "De beurt ligt overduidelijk bij de werkgevers. Doe wat. De werkdruk is gigantisch en het personeelstekort is groot. We zitten in de zevende onderhandelingsronde en hebben er nog slechts twee te gaan. Hotelschoonmakers willen hun toeslagen terug en schoonmakers moeten wat overhouden aan een verhoging van het loon. Zo simpel is het. Of we actie gaan voeren? Dat willen we niet, maar we zijn gewend om te vechten. We zijn echt boos. Maar liever dan actie voeren hebben we een bod van de werkgevers waar wel respect uit spreekt."

Op 10 december gaan de onderhandelingen weer verder.