Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vakbonden "echt boos" over opstelling werkgevers

"We zijn echt boos", reageert Renate Bos, vakbondsbestuurder bij FNV over de opstelling van werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Haar evenknie Jan Kampherbeek, vakbondsbestuurder bij CNV: "Helaas hebben we nauwelijks vooruitgang geboekt."

"Of de kamelen weer van stal gehaald kunnen worden?", herhaalt Bos de vraag. "Nou, eigenlijk willen we niet actievoeren. Zeker niet in een tijd van corona. Maar als we moeten vechten, dan vechten we. Dit is totaal onvoldoende. Zo leveren schoonmakers elke cent die ze erbij krijgen meteen weer in bij de kassa van de supermarkt en gaan ze er niet echt op vooruit."

Schamel cao-bod

Bos komt vervolgens met een reconstructie. De werkgevers willen toewerken naar 14 euro in de hoogste loonschaal in 2,5 jaar tijd. "Daarmee stuurden ze ons terug met huiswerk, maar in feite komt dat neer op volgend jaar 2 procent, terwijl de inflatie 3,4 procent is. Wij hebben toen een tegenbod gedaan waarin we uitgingen van een automatische prijscompensatie, met een ondergrens van 3 procent per jaar. Daarmee kunnen we naar verwachting voor alle loongroepen op 14 euro komen." Werkgevers kwamen 6 uur daarna volgens Bos met het volgende bod. "Een schamele verhoging van 0,05 procent van hun bod in de 2,5 jaar. Volstrekt onvoldoende."

Bos heeft er een hard hoofd in dat er voor 1 januari een nieuwe cao-schoonmaak ligt.

Dertiende maand

Daarnaast wil FNV een dertiende maand als eindejaarsuitkering. "Dat klinkt een beetje gek, maar niet als je bekijkt dat 95 procent van de schoonmakers die eindejaarsuitkering gebruikt om de reiskosten te dekken die schoonmakers niet krijgen."

Kampherbeek constateert ook dat werkgevers en werknemers er nog niet uit zijn wat betreft de jaarurennorm. "Een jaarurennorm houdt in dat je afspreekt hoeveel uren je per jaar werkt, in plaats van per week. Je kan dan een poosje minder uren werken en daarna een poosje meer, maar je krijgt wel het gemiddelde per periode uitbetaald."

Schandalig

CNV Schoonmaak zegt dat dit een oplossing kan zijn als er een groot verschil in uren is tussen zomer en winter, zoals in bungalowparken of hotels. "Maar voor de meeste plekken is dat helemaal niet nodig. Het lijkt erop alsof de werkgevers de schoonmakers willen laten opdraaien voor onverwachte zaken, zoals nu met corona het geval is. Een tijdelijke sluiting van een pand zouden schoonmakers dan moeten opvangen door een poosje niet te werken en later de uren weer in te halen. Dat vinden wij schandalig." Bos sluit zich daarbij aan: "Een jaarurennorm voor de hele sector is het afwentelen van slecht ondernemerschap."

Waar zijn ze het wel over eens?

Over de volgende zaken zijn de cao-onderhandelaars het volgens Kampherbeek wel met elkaar eens:

 • Mogelijkheid voor opleiding Nederlandse taal
 • Mogelijkheid voor loopbaanbegeleiding en geld voor een opleiding buiten de branche
 • Forse verhoging van de jeugdlonen:
  20 jaar: van 75% naar 100%
  19 jaar: van 65% naar 90%
  18 jaar: van 55% naar 85%
  17 jaar: van 45% naar 80% vakvolwassen loon

RVU-regeling op 2 jaar

Bos voegt daaraan toe: "Ook bij eerder stoppen met werken door middel van de RVU-regeling lijken we elkaar te naderen." De zogeheten RVU-regeling geldt voor maximaal 1 jaar voor de ingangsdatum van de AOW-gerechtigde leeftijd. De regeling duurt tot en met 31 december 2025. “Wij willen het eerste jaar eerder stoppen sowieso doorzetten”, zei Schoonmakend Nederland al eerder tegen Service Management. De vakbonden willen drie jaar. Bos: "We lijken daar op twee jaar te kunnen uitkomen."

Ook een snipperdag voor een huwelijk of verlof kunnen opnemen als een familielid in het buitenland is overleden, is goed bespreekbaar, constateert Bos. "Op dit soort dingen vinden wel elkaar naar verwachting wel."

Geen nieuwe cao voor 1 januari

Dat neemt niet weg dat ze er een hard hoofd in heeft dat er voor 1 januari een nieuwe cao-schoonmaak ligt. "De beurt ligt overduidelijk bij de werkgevers. Doe wat. De werkdruk is gigantisch en het personeelstekort is groot. We zitten in de zevende onderhandelingsronde en hebben er nog slechts twee te gaan. Hotelschoonmakers willen hun toeslagen terug en schoonmakers moeten wat overhouden aan een verhoging van het loon. Zo simpel is het. Of we actie gaan voeren? Dat willen we niet, maar we zijn gewend om te vechten. We zijn echt boos. Maar liever dan actie voeren hebben we een bod van de werkgevers waar wel respect uit spreekt."

Op 10 december gaan de onderhandelingen weer verder.

Schoonmaakondernemer: waarom je reiskostenvergoedingen moet onderbouwen in administratie

Ondernemen Nieuws

Schoonmaakondernemer: waarom je reiskostenvergoedingen moet onderbouwen in administratie

De Belastingdienst heeft naheffingsaanslagen loonheffingen aan een schoonmaakbedrijf opgelegd. Terecht, onderdeelt de rechtbank. De schoonmaakorganisatie betaalde haar werknemers namelijk onbelaste reiskostenvergoedingen uit, maar daar werd in de administratie geen enkele onderbouwing over vastgelegd. Daarom wordt het gezien als verkapt loon.
Opslagpercentage bij contractwisseling voor 2022 bekend

Ondernemen Nieuws

Opslagpercentage bij contractwisseling voor 2022 bekend

Het opslagpercentage bij contractwisseling voor 2022 is bekend gemaakt door Schoonmakend Nederland. De brancheorganisatie stelt dit vast aan de hand van de huidige sociale lasten.
Leden FNV staan massaal achter nieuwe cao-schoonmaak

Branche Nieuws

Leden FNV staan massaal achter nieuwe cao-schoonmaak

Het principeakkoord voor de nieuwe cao-schoonmaak dat vakbonden FNV Schoonmaak, CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland vorige maand bereikten, is door een massale meerderheid van 95,3 procent van de FNV leden goedgekeurd.
Schoonmaakbedrijf Nivo verhoogt jeugdlonen: "Bijverdienen in schoonmaak wordt echt interessant"

Ondernemen Nieuws

Schoonmaakbedrijf Nivo verhoogt jeugdlonen: "Bijverdienen in schoonmaak wordt echt interessant"

De jeugdlonen in de schoonmaak worden per 1 april 2022 landelijk verhoogd. Schoonmaakbedrijf Nivo besloot hier niet op te wachten en heeft de jeugdlonen per direct al verhoogd naar het nieuwe niveau. "Hiermee wordt het met name voor studenten echt interessant om bij te verdienen in de schoonmaakbranche."
Prijsaanpassing 2022: schoonmaak wordt 6% duurder

Ondernemen Verdieping

Prijsaanpassing 2022: schoonmaak wordt 6% duurder

Twee voorbeelden van extremen eind 2021, een jaar toch al getekend door de corona-epidemie. Het aantal werklozen was met 2,7 procent het laagst sinds 2003 en de inflatie steeg zeer sterk met zeker 5,2 procent. Te midden van deze opmerkelijke ontwikkelingen kwam er ook een nieuwe cao voor de schoonmaakdiensten tot stand met gevolgen voor de loonkosten. De verwachting is dat schoonmaak in 2022 circa 6 procent duurder wordt. Door: Dick van Zomeren

Meest recent

Branche

Partners