Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Vakbond FNV organiseert dag voor onmisbare schoonmakers

Vakbond FNV houdt op 25 september een actiedag voor onmisbare medewerkers in Nederland en roept ook schoonmakers op om te komen.

Op 25 september komen de leden en niet-leden van FNV samen in Rotterdam, op de RDM-campus. Om precies te zijn: op het terrein aan het einde van de Rotterdamweg, aan de Maas. De FNV zet speciale vakbondsbussen in vanuit het hele land om mensen gratis naar Rotterdam te brengen. Vanaf Rotterdam Centraal Station rijden er pendelbussen. Leden en niet-leden zijn welkom.

Vaak onderbetaald

De onmisbaren zijn alle mensen waar onze samenleving niet zonder kan, stelt FNV. "Officieel cruciaal genoemd aan het begin van de coronacrisis, maar vaak onderbetaald, met een hoge werkdruk en veel onzekerheid. Daarom zijn we de Ode aan de Onmisbaren gestart." De Ode aan de Onmisbaren wordt nu al gesteund door ruim 15.000 mensen en gedragen door een heel actief actiecomité. Dit comité bestaat uit onder andere zorgverleners, schoonmakers en afvalverwerkers.

Khadija Hyati: "Terwijl ze in Den Haag ruzie maken met elkaar, werken mijn collega's keihard door."

In Den Haag maken ze ruzie met elkaar

Op de website van FNV haalt de vakbond enkele schoonmakers aan. Onder hen Khadija Hyati, voorzitter van het schoonmakersparlement. "Terwijl ze in Den Haag ruzie maken met elkaar, werken mijn collega's keihard door. Om ons land schoon te houden. Maar waarom hebben juist de mensen met cruciaal werk vaak zulke bescheiden inkomens, een hoge werkdruk en veel onzekerheid? Dat heeft niets met rechtvaardigheid te maken. Daarom organiseren we de Dag van de Onmisbaren. Omdat het werk van de zorgverleners, kinderopvangmedewerkers, vuilnisophalers, leraren, agenten, schoonmakers en vele andere onmisbaren het waard is om voor te strijden. Samen eisen we respect en waardering op."

Altijd door weer en wind

Kapi Lijfrock, treinschoonmaker en vaker bij acties van FNV betrokken, komt aan bod. "Overdag of 's nachts, wij treinschoonmakers moeten altijd door weer en wind. De treinen worden niet schoon van achter Zoom of Teams. Voor ons is er nooit een lockdown. Toch worden we nog steeds ondergewaardeerd. Van ons loon kun je geen gezin onderhouden. Het is de hoogste tijd dat we opstaan. Dat we van stille muisjes weer brullende leeuwen worden. Dat deden we eerder, dat kunnen we weer."

Kapi Lijfrock: "De treinen worden niet schoon van achter Zoom of Teams."

Eerder schreef vakbondsbestuurder Ron Meyer, voormalig partijvoorzitter van de SP, een boek over onmisbare schoonmakers.

De vakbond formuleerde ook een wensenlijst naar aanleiding van de actiedag:
Minimaal 14 euro minimumloon voor de onmisbare beroepen
Minder werkdruk en minder onzekerheid, zodat we ons werk nóg beter kunnen doen
Een standbeeld voor de onmisbare beroepen, zodat niemand kan vergeten wie ons land overeind houden.

Meest recent

Branche

Launching Partners