Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Uitkomst onderzoek ‘Een schone taak’ opgeleverd aan de RAS

Hoe ziet toekomstbestendig opleiden en examineren in de schoonmaaksector eruit? Dat is de hoofdvraag van het onderzoek in de schoonmaakbranche dat in opdracht van de RAS door het Kohnstamm instituur (in samenwerking met CAOP) is opgeleverd. Eind 2022 is het rapport ‘Een schone taak’ opgeleverd.

Sociale partners in de schoonmaak- en glazenwassersbranche hechten veel waarde aan het opleiden van de medewerkers. Schoonmaken is een vak, en daarbij moet het vanzelfsprekend zijn dat de medewerkers een vakgerichte opleiding volgen om dit efficiënt, veilig en gezond te kunnen uitvoeren.

Opleiding en vakdiploma

Om ervoor te zorgen dat alle werknemers in de branche een opleiding en vakdiploma krijgen, is in 2009 in de cao een verplichting opgenomen voor werkgevers om werknemers binnen een half jaar nadat ze in dienst komen een passende opleiding aan te bieden. Sinds 2010 is het systeem van opleiden en examineren hetzelfde gebleven, op enkele aanpassingen na. Daarom is een evaluatie van het huidige systeem gewenst met een blik op de toekomst.

Lees ook

Het doel van het onderzoek

Op dit moment zijn er 22 verschillende examens met bijbehorende eind- en toetstermen. Bijna alle examens zijn praktijkexamens, het examen leidinggevend uitgezonderd. In het onderzoek is gekeken naar de mate waarin de opleidingen en daarop volgende examen van het RAS-Examenbureau (nog) aansluiten bij de behoeften van de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Op basis van de uitkomsten zijn adviezen over eventuele aanpassingen om aansluiting te verbeteren uitgesproken.

Verbetering

Uit het onderzoek blijkt dat er op een paar gebieden verbetering nodig is. Dit zijn de inhoud van opleiding en examineren, de manier waarop het examen wordt afgelegd, communicatie en leven lang leren. Voorbeelden van aanbevelingen zijn: Blijf de focus leggen op ergonomie, ook in de voorgenomen opfriscursussen, Stimuleer jaarlijkse gesprekken waar loopbaanontwikkeling een standaard onderdeel van is en communiceer na afloop van het examen (alle details van) de uitslag aan werkgever en werknemer. Het rapport gaat dieper in voor wie die aanbevelingen zijn en hoe het doel bereikt kan worden.

Alle inzichten en aanbevelingen zijn te vinden in het rapport 'Een schone taak'.

Tips voor ondernemers: zo trek je jongeren naar jouw bedrijf

Ondernemen Nieuws

Tips voor ondernemers: zo trek je jongeren naar jouw bedrijf

Personeelstekort noopt tot creatief denken. Hoe vind en behoud je bijvoorbeeld jonge werknemers? Zij zitten minder lang op dezelfde plek dan andere leeftijdsgroepen en wisselen vaker van baan dan oudere werknemers. Ook hebben zij vaak andere wensen op het gebied van werk en vragen daardoor om een eigen benadering.
SIEV houdt ledenvergadering bij NESO

Branche Nieuws

SIEV houdt ledenvergadering bij NESO

NESO, het eerste schoonmaakopleidingscentrum in Nederland, vormt het decor voor de eerste algemene ledenvergadering van mkb-branchevereniging Schoonmaken Is Een Vak (SIEV) op donderdag 20 april.
Schoonmaaksector krijgt een nieuw kwaliteitsmeetinstrument

Branche Nieuws

Schoonmaaksector krijgt een nieuw kwaliteitsmeetinstrument

Herman Kok gaat een nieuw meetinstrument ontwikkelen voor schoonmaakkwaliteit. Hij heeft hiervoor opdracht gekregen van Vereniging Schoonmaak Research en Schoonmakend Nederland. De huidige VSR-metingen, destijds ontwikkeld door TNO, meten de technische schoonmaakkwaliteit.
Door de inzet van een robot, wordt de schoonmaker zichtbaarder

Innovatie r Verdieping

Door de inzet van een robot, wordt de schoonmaker zichtbaarder

Hoe kunnen robots een bijdrage leveren aan leuker, lichter en aantrekkelijker schoonmaakwerk? Dat onderzoeken Thomas Raub en Roy van Zijl van Universiteit Twente door het ontwikkelen van een robot. Een uitdagende opdracht, die zij uitvoeren in het kader van het project Robotisering van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS).  
Blog Ronald Bruins: Wuif opmerking ‘voor jou tien anderen’ gerust lachend weg

Branche Blog

Blog Ronald Bruins: Wuif opmerking ‘voor jou tien anderen’ gerust lachend weg

Soms komen er pareltjes aan informatie onze kant op die we graag aan jou als lezer doorgeven. Denk je nu aan journalistieke scoops of dikke documenten à la Wikileaks waar we als onderzoeksjournalisten de krenten maar uit moeten halen? Helaas, ik vrees dat het vak van een schoonmaakjournalist minder spannend is. Maar toch zijn die pareltjes wel de moeite waard, ook voor jou als ondernemer of manager in de schoonmaak.

Meest recent

Branche

Partners