Nellen: "Schoonmaken tijdens kantooruren heeft meerdere voordelen"
Steeds meer schoonmaakbedrijven kiezen ervoor om alleen nog tijdens kantooruren schoonmaakdiensten aan te bieden. Dat blijkt in een uitzending van Geld of je Leven waarin Angel Nellen, eigenaar van Nellen Schoonmaakdiensten, te gast is. Ook Melissa van Hoof, die in het verleden in de avonduren schoonmaakmedewerker was en nu zelf schoonmakers traint, en Imke Michiels, manager bij hijskraanbedrijf Spiering Kranen, schoven aan. Spiering laat schoonmakers overdag langskomen op het werk.
Nellen biedt alleen nog maar overdag schoonmaakdiensten. Waarom hij hiervoor heeft gekozen heeft meerdere redenen. "We merken dat het steeds lastiger wordt om de avonduren in te vullen en medewerkers willen steeds vaker fulltime werken. Toen ik gisteren langs een industrieterrein reed zag ik het volle licht aan bij bedrijven. Als je kijkt naar de milieuaspecten zie ik daarom alleen maar een win-win situatie als we de dagschoonmaak doorvoeren."
Bart Godding: “Neem de tijd om een andere houding en gedrag tussen de oren te krijgen”
Wisselende reacties van medewerkers
Van Hoof werkte voorheen ook veel in de vroege ochtenduren en was dan klaar voordat de eerste medewerkers kwamen. Soms lukte dat echt niet. Bij de vraag hoe de medewerkers dat vonden, reageert Van Hoof: "Heel wisselend. Er zijn medewerkers bij het op prijs stellen dat jij je steentje bijdraagt. Michiels geeft aan dat medewerkers bij Spiering in het begin moesten wennen aan de dagschoonmaak, maar dat de gewenning heel snel ging. "Met goede afspraken, gaat het wennen heel snel."
Duurzaamheidsaspecten doortrekken
Michiels laat de schoonmaak alleen nog overdag uitvoeren. Bij de vraag waarom antwoordt Michiels: "Wij wilden de duurzaamheidsaspecten doortrekken, door bijvoorbeeld de lichten 's avonds niet aan te hebben, en dat sloot aan bij het concept van Nellen Schoonmaak." Als voordeel ziet Michiels de communicatie die onderling tussen medewerkers van beide partijen meer plaatsvindt.
Alleen nog dagschoonmaak
Nellen snapt dat medewerkers er heel even last van kunnen hebben, maar geeft aan dat dit om tien minuten per dag gaat. "Er zijn ook genoeg plekken in een gebouw waar niemand er last van heeft. Als mensen aan de telefoon zitten en er toch last hebben, kunnen zij wellicht gebruik maken van belhokjes of afspraken maken wanneer we het minst overlast maken", aldus Nellen.
"Als je kijkt naar de krapte van de arbeidsmarkt moeten we die kans gewoon nemen" - Angel Nellen
Meer tijd voor andere taken
"Voor een schoonmaker is het fijn dat ze meer uren kunnen maken, maar je voelt je ook veel meer betrokken bij wat er zich bij een klant afspeelt", antwoordt Van Hoof op de vraag hoe belangrijk het is dat schoonmaken op deze manier wordt uitgevoerd. De grootste winst vindt Van Hoof de optie om meer uren te kunnen werken en om de kinderen naar school te kunnen brengen.
Michiel de Reus, Peter Rietbroek en Rik van der Woerd: Duurzaamheid in glas en gevelreiniging gaat veel verder dan alleen het milieu
Glas- en gevelreiniging is een complex vakgebied in de schoonmaakbranche. Ondanks de regelgeving en bewustwording, blijft het werken op hoogte een zwaar beroep. Ook is vakkennis belangrijk omdat een verkeerde werkwijze tot grote schade kan leiden. Daarnaast speelt duurzaamheid tegenwoordig een grote rol. Maar hoe komen al die onderwerpen samen?
Ilse Roosenboom: Iedere dag onze toegevoegde waarde laten zien
“Bedrijven besteden niet voor niets uit, dus we moeten iedere dag onze toegevoegde waarde laten zien.” Dat vindt Ilse Rooseboom, Teamleader Operatie bij Altrecht via Vebego Facility Solutions. In een gesprek met Facto, een zusterblad van Service Management, vertelt ze over haar vak en wat haar daarin zo aantrekt.
Iedereen kent het helaas wel: losse blikjes of snoeppapiertjes onder een brug, Fastfoodzakken op parkeerplaatsen of zelfs volle afvalzakken in de berm van een snelweg. Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens aangezien het plastic onder andere terug kan komen in de voedselketen. In de strijd tegen het zwerfafval introduceert de overheid sinds 2021 verschillende acties: statiegeld op blikjes, betalen voor plastic wegwerkbekers en –bakjes. Dit allemaal om het afval in de natuur terug te dringen. Maar welke acties neemt de overheid sinds 2021? Hieronder het overzicht en wat die betekenen.
Overstappen op uitstootvrij vervoer? Check hier een aantal tips
Het lijkt nog vrij ver weg: de zero-emissiezones die vanaf 1 januari 2025 in 28 grote gemeenten ingaan. Maak jij gebruik van een bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas? Dan moet je overstappen op een uitstootvrij alternatief. Maar waar moet je allemaal aan denken? Deze vijf tips, met dank aan opwegnaarzes.nl, helpen je op weg:
Rens de Jong bezoekt de werkvloer van Landal Elfstedenhart
In de nieuwste aflevering van ‘Rens op de Werkvloer’ bezoekt presentator Rens de Jong Landal Elfstedenhart in Witmarsum. In dit online tv-programma staan hardwerkende schoonmaakteams centraal. De Jong reist door Nederland, zoekt ze op en vertelt hun bijzondere verhaal. Ook geeft hij een uniek kijkje in de schoonmaakoperatie.