Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

SieV polste leden over cao-schoonmaak

MKB-branchevereniging Schoonmaken is een Vak (SieV) onderzocht hoe haar leden over het principeakkoord voor de nieuwe cao schoonmaak 2022-2024 denken. Zo werd duidelijk dat 92 procent van de aangesloten mkb-schoonmaakbedrijven het eens is met de Regeling Vervroegd Uittreden.

Om de mening van haar leden te polsen, publiceerde SieV van 15 tot en met 21 december in totaal vijf stellingen over de nieuwe cao schoonmaak op haar LinkedIn-pagina. De schoonmaakprofessionals konden daar vervolgens op stemmen.

Lees ook:

Tweederde positief over loonsverhoging

De eerste stelling betrof een zin die afgemaakt moest worden: 'De stijging van het uurloon naar 14 euro...?'. Er waren drie antwoorden mogelijk. De meeste stemmen (38 procent) gingen naar het antwoord 'biedt perspectief voor de arbeidskrapte en zorgt voor betere instroom'. Een derde (33 procent) van de deelnemende leden koos voor de optie 'maakt werken in de schoonmaak meer sexy'. Het antwoord 'heeft geen meerwaarde' kreeg 29 procent van de stemmen. In totaal lieten 21 mkb'ers hun stem horen in deze poll.

Mensen is meest kostbare goed

De stelling 'De Regeling Vervroegd Uittreden verlengen van 1 naar 2 jaar' werd door 13 SieV-leden ingevuld. 92 procent van hen koos van 'eens'. De rest was het oneens. De stelling 'Verdient duurzame inzetbaarheid om je medewerkers gezond hun pensioenen in te kunnen laten gaan meer aandacht?' kreeg slechts 5 stemmen. Zij kozen wel allemaal voor het antwoord 'ja'.

"Voor ons is dit een absolute bevestiging van de betrokkenheid van de mkb-ondernemer bij hun collega-medewerkers. Geweldig”, reageert Maurice Rutgrink, voorzitter van mkb-branchevereniging Schoonmaken is een Vak (SieV).

Lees ook

Weekloon

In de nieuwe cao is afgesproken dat vakantiekrachten, studenten en scholieren tot aan de vakvolwassen leeftijd (20 jaar) kunnen kiezen om het loon wekelijks uitbetaald te krijgen. SieV vroeg haar leden: welke consequenties heeft dit voor jouw bedrijf? 10 leden gaven antwoord. De helft van hen (50 procent) vind dat het enkel voordelen heeft voor studenten en vakantiekrachten. 40 procent vind het 'administratief niet te doen' en 10 procent ziet geen consequenties.

Als laatste vroeg SieV of haar leden het terecht vinden dat de RAS-premie wordt verhoogd. De uitslag: 50-50. Dus 50 procent van de 10 SieV-leden die stemden vindt het terecht en 50 procent vindt het onterecht dat de RAS-premie wordt verhoogd.

Meer over de cao:

Meest recent

Branche

Partners