SieV dient bezwaar in op nieuwe schoonmaak-cao vanwege "zeer discriminerende" artikelen

MKB-branchevereniging Schoonmaken is een Vak (SieV) heeft bezwaar ingediend tegen de nieuwe schoonmaak-cao, die op 1 januari 2022 is ingegaan. "We hebben onze bedenkingen bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, ingediend tegen de reiskosten voor schoonmaakwerknemers op Schiphol en de nieuwe op te nemen vrije dag", aldus Raymond Kouwenberg, voorzitter van SieV.

Op 6 april 2022 werd het verzoek om de nieuwe cao-schoonmaak (met een looptijd van 1 januari 2022 tot 1 juli 2024) algemeen verbindend te verklaren, officieel ingediend. Op dit verzoek volgde een periode waarin het mogelijk is om bezwaren tegen de nieuwe cao in te dienen. SieV heeft hier gebruik van gemaakt.

Zeer discriminerend

De mkb-branchevereniging heeft twee artikelen uit die nieuwe cao onder de aandacht van minister Van Gennip gebracht. Kouwenberg: “Het gaat om de artikelen over de reiskosten voor schoonmaakmedewerkers die op Schiphol werken en de nieuwe op te nemen vrije dag op niet-christelijke dagen. Beide hebben wij als zeer discriminerend beoordeeld.”

Tekst gaat hieronder verder

Hij vervolgt: “Waarom een locatie als Schiphol een betere reiskostenvergoeding geven dan de rest van Nederland? Als er één locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, dan is het Schiphol. Zet dat eens naast een werkgever, die zijn werknemers voor hun schoonmaakwerk naar de Maasvlakte moet sturen. Deze medewerkers krijgen dus een lagere vergoeding dan hun collega’s die op Schiphol werken.”

Het staat er wel

Als tweede punt heeft SieV de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geattendeerd op de nieuwe vrije dag. “De nieuwe schoonmaak-cao biedt de mogelijkheid om een vrije dag op een niet-christelijke feestdag op te nemen", legt Kouwenberg uit. "Bijvoorbeeld voor een Dankdag voor het Gewas, Suikerfeest, Jom Kippoer of Loofhuttenfeest. Deze dagen kunnen nu aangemerkt worden als feestdag, maar Goede Vrijdag niet. Christenen hebben dan niet het recht om vrij te nemen op bijvoorbeeld Goede Vrijdag. Het klinkt flauw, maar in de letter van de tekst staat het er wel.”