Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Schoonmakers op Schiphol ondernemen wilde staking

Het was gisteren wederom een onrustige dag op Schiphol. Weer werd er gestaakt op de luchthaven. Ditmaal voerde deel van de schoonmaakmedewerkers een wilde staking uit. Het ging hen om de zomerbonus waar een deel van de schoonmakers op Schiphol deze zomer aanspraak op kan maken, maar een deel ook niet.

Bij de staking hadden ongeveer honderd schoonmakers zich verzameld op het plein voor Schiphol Plaza. Het ging dus om de zomerbonus van €5,25 per uur die de luchthaven heeft toegezegd aan het Schipholpersoneel vanwege de drukte op het vliegveld. De schoonmakers die de vliegtuigen en businesslounges van de luchtvaartmaatschappijen schoonmaken, kunnen hier geen aanspraak op maken. Zij werken namelijk niet in opdracht van Schiphol.

Wilde staking

Oneerlijk, betogen zijn. Dat is dan ook de reden dat ze zijn gaan staken. Het was een zogenaamde wilde staking. Oftewel: een staking die niet georganiseerd is door de vakbond. De actie kwam dus niet vanuit de FNV, maar hen werd wel gevraagd te bemiddelen. FNV-campagneleider Joost van Doesburg wist de gemoederen tot bedaren te brengen door aan te geven dat er binnenkort gesprekken zijn met de werkgevers en opdrachtgevers van de schoonmakers. Daardoor pakten de stakers na zo’n 1,5 uur het werk weer op.

Iedereen moet meebetalen

Dat er gesprekken komen, betekent niet dat alle schoonmakers op een bonus kunnen rekenen. Schoonmaakbedrijf Asito heeft al gereageerd. Zij zijn een van de werkgevers met schoonmakers op Schiphol en zitten binnenkort ook aan tafel. Een woordvoerder laat weten dat zij al werken met krappe marges en dat zij dus niet alleen voor zo’n forse toeslag kunnen zorgen voor al hun medewerkers. Daarvoor moet ook de klant meebetalen. Asito laat ook weten dat ze liever eerder aan tafel hadden gezeten, zodat de ontstane tweedeling onder schoonmaakmedewerkers voorkomen had kunnen worden.

Lees ook:

Meest recent

Branche

Partners